Ministarstvo rada detaljno odgovara kako je došlo do rasta mirovina od 12,16 posto

Josip Mihaljević
15. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Prošloga tjedna smo pisali o razlici između usklađivanja i stvarnog rasta mirovina. Prema podacima HZMO-a, mirovine su se u mandatu ove Vlade usklađivale za 10,68 posto, dok ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović govori o rastu od 12 posto. Evo kako su došli do tog broja.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, mirovine su u mandatu ove Vlade usklađivanjem narasle za 10,68 posto. No, ako pogledate predizborni spot HDZ-ovog ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, on kaže da su prosječne mirovine rasle za 12 posto, a najniže za 15 posto.

Pitali smo ih kako su došli do te brojke, a evo odgovora.

“Ukoliko se uzme u obzir prosječna svota netomirovine korisnika mirovina koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, sa zadnjim raspoloživim podacima – stanje na dan 31.05.2020. u odnosu na stanje na dan 31.10.2016., razvidno je kako su svote netomirovina rasle 12,16 posto”, odgovaraju iz Ministarstva rada.

Doista, kada pogledamo statističke informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, podaci za 2016. kažu da je prosječna mirovina tada iznosila 2.251,54 kune, a danas iznosi 2.525,36 kuna. Dakle, u mandatu ove Vlade dogodio se rast prosječne mirovine od 273,82 kune što odgovara postotku od 12,16 posto.

Kako to da su rasle više od stope usklađivanja?

Iz Ministarstva objašnjavaju kako posljedica rasta mirovine nije samo zbog usklađivanja mirovina, već i zbog značajnijih promjena zakonskih propisa iz područja mirovinskog osiguranja koja su stupila na snagu u tom razdoblju.

To su:

Znate li razliku između usklađivanja i povećanja mirovina? Jako je važna!
  • uvođenje dodatka za korisnike mirovina iz I. i II. stupa
  • mogućnost odabira povoljnije mirovine
  • povećanje najniže mirovine
  • uvođenja dodanog staža za dijete
  • povećanje bonusa za kasniji odlazak u starosnu mirovinu i drugo

Sve u svemu, rast od 12,16 posto. No, ako od tog postotka oduzmemo usklađivanje koje je u promatranom periodu iznosilo 10,68 posto, i ako usklađivanje ne smatramo rastom nego očuvanjem vrijednosti mirovine, to bi značilo da su mirovine u mandatu ove Vlade rasle za 1,48 posto.

Pritom, nisu svi umirovljenici dobili 12,16 posto veću mirovinu. Zakonske izmjene koje navode iz Ministarstva doista povećavaju iznos prosječne mirovine jer od 2019. godine u mirovinu odlaze ljudi koji mogu koristiti beneficije mirovinske reforme (dodani staž za dijete, mogućnost odabira povoljnije mirovine itd.), dok s druge strane postojeći umirovljenici od tih mjera nemaju ništa.

Na prošlim izborima obećali rast od 5, na ovima “najmanje 10 posto”

HDZ program
HDZ-ov program: "Povećat ćemo mirovine za najmanje 10 posto"

HDZ je na prošlim izborima u predizbornom programu obećao rast mirovina od 5 posto, a u najnovijem predizbornom programu obećavaju rast od najmanje 10 posto.

Prošloga tjedna smo ih pitali hoće li taj novi rast od najmanje 10 posto također biti većinom usklađivanje ili planiraju rast mirovina od 10 posto mimo usklađivanja, a odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.

Osim rasta mirovina od najmanje 10 posto, HDZ je u program ugurao i obiteljske mirovine za koje kažu da će “omogućiti pravedniji način izračuna mirovine”, kao i 1.500 novih kapaciteta u domovima za starije i nemoćne.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap