Ministarstvo isplatilo potporu umirovljenici, a onda tražili novinara da ju prijavi HZZ-u

Josip Mihaljević
16. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Preko pola milijuna radnika u privatnom sektoru dobili su državne potpore od 3.250 kuna za ožujak, odnosno 4.000 kuna za travanj i svibanj. Umirovljenici koji rade nisu bili te sreće iako bi ih (jer rade na pola radnog vremena) morali platiti dvostruko manje. Ipak, jedna se umirovljenica prijavila za potporu, dobila ju je za ožujak, a Ministarstvo kaže da se radi o propustu ili nepravilnosti i mole novinara Sindikata umirovljenika da ju prijavi Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

umirovljenica

Ilustracija: Unsplash

U Hrvatskoj imamo oko 12 tisuća umirovljenika koji su uz primanje mirovine u radnom odnosu, a najčešće rade na pola radnog vremena. Državne potpore za očuvanje radnih mjesta (3.250 kuna za ožujak i 4.000 kuna za travanj i svibanj) dobilo je više od pola milijuna radnika u privatnom sektoru, no Ministarstvo je iz ovih mjera potpuno izostavilo umirovljenike, piše Sindikat umirovljenika.

“Potpore ne uključuju umirovljenike”

Sindikat umirovljenika pisao je Ministarstvu rada zašto umirovljenici koji rade nisu zahvaćeni ovom potporom smatrajući kako se radi o očiglednoj diskriminaciji umirovljeničke radničke populacije. Oni imaju ugovore o radu, sva prava i obveze iz radnog odnosa, plaćaju doprinose i poreze, ali nemaju pravo na potporu samo zato što su umirovljenici.

Iz Ministarstva rada su odgovorili da za takvu potporu nemaju novaca, iako bi umirovljenike (jer rade na pola radnog vremena) morali platiti duplo manje, a njih je tek oko 12 tisuća što je manje oko 2 posto u ukupnom broju radnika koji su dobili potporu:

aladrović
SUH: Ministre, zašto su umirovljenici koji rade izostavljeni iz potpora?

“Moramo istaknuti činjenicu da je ova potpora u provedbi već dva mjeseca i kako je do sada isplaćeno 1,9 milijardi kuna, za više od 82.000 poslodavaca i preko 500.000 radnika. Navedeno predstavlja izrazito financijsko opterećenje za državni proračun, dok u isto vrijeme Vlada Republike Hrvatske osigurava sigurnu i redovnu isplatu mirovina. Slijedom navedenoga, uvjeti provedbe ove Potpore u pogledu ciljanih skupina radnika ne uključuju umirovljenike”, odgovorili su iz Ministarstva rada.

Jednoj umirovljenici ipak platili, pa tražili novinara da ju prijavi HZZ-u

Sindikat umirovljenika je tako Ministarstvu rada naveo primjer jedne umirovljenice koja radi na pola radnog vremena i koja se prijavila za spomenutu potporu. Iako na potporu, prema objašnjenju Ministarstva rada, nema pravo, novci su joj uredno stigli na račun za ožujak.

Budući da radi na pola radnog vremena, umjesto 3.250 kuna dobila je 1.625 kuna. Potporu za travanj i svibanj nije dobila.

Na upit Sindikata umirovljenika kako je moguće da je umirovljenica dobila tu potporu, Ministarstvo priznaje kako se radi o propustu, a pozivaju novinara Sindikata umirovljenika da umirovljenicu – prijavi HZZ-u!

Sindikat umirovljenika i SSSH pisali premijeru: "Potrebne su mjere solidarnosti za umirovljenike"

“Ukoliko je u konkretnom slučaju izvršena takva isplata potpore radi se o propustu ili nepravilnosti u pogledu korištenja sredstava. Slijedom navedenoga, pozivamo vas da isto prijavite Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a koji će sukladno svom djelokrugu ispitati sve okolnosti u konkretnom slučaju”, odgovorili su iz Ministarstva rada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap