Sindikat umirovljenika i SSSH pisali premijeru: “Potrebne su mjere solidarnosti za umirovljenike”

Josip Mihaljević
20. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas su uputili otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem traže uvođenje solidarnih mjera za umirovljenike koji su izostavljeni iz čitave priče.

siromaštvo

Foto: Pexels

Na tragu dopisa koji su ovih dana predsjednicima Europske komisije i Europskog parlamenta uputili generalni tajnici Europske konfederacije sindikata (ETUC) i Europske federacija umirovljenika  i starijih osoba (FERPA), Sindikat umirovljenika i Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

Stariji plaćaju najvišu cijenu, a žive u siromaštvu

Prvi mjesec izolacije dvije trećine umirovljenika preživljava s manje od 2.500 kuna

Pozdravljaju usvojene mjere za osiguranje funkcioniranja zdravstvenog sustava u borbi protiv Covida-19, te potpore za očuvanje radnih mjesta.

“No, oni koji plaćaju najvišu cijenu, često svojim životom, su građani stariji od 70 godina – skloniji su zarazi ovim virusom i umiranju od njegovih posljedica. Još ranjivije su dobne skupine starijih od 80 godina, već pogođene drugim bolestima”, navode u pismu.

Zbog toga su mišljenja da vlade članica EU posebnu pozornost moraju usmjeriti prema starijima, posebno siromašnima te osobama s invaliditetom, umirovljenicima koji žive u teškim uvjetima i onima koji žive sami:

“Kako u Hrvatskoj 52 posto umirovljenika prima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva od 2.485 kuna, te kako prosječna mirovina od samo 2.507 kuna čini samo 38 posto prosječne neto plaće, jasno je da su potrebne odgovarajuće mjere solidarnosti kojima bi im se omogućilo preživljavanje u ovim vrlo teškim uvjetima pandemije”, stoji u pismu.

Osim financijske, starijima treba i socijalna potpora

jasna petrović
Sindikat umirovljenika: Hitno obustavite ovrhe nad mirovinama!

Upozoravaju i na osjetljivost domova za starije i ustanovama za dugotrajno zbrinjavanje.

“Kako Hrvatska ima vrlo nisku pokrivenost starijih od 65 godina brojem postelja u domovima umirovljenika, a novi se gotovo i ne grade u javnom sektoru, osobito je važno posvetiti veću pozornost i takvim oblicima skrbi. Zaokretom prema razvoju ekonomije skrbi (care economy) Hrvatska bi mogla postići sinergijski učinak i u ekonomskom i u socijalnom području. Za to je važna politička odluka i dobra koordinacija više sustava u provedbi”, tvrde.

Napominju da umirovljenicima u ovom trenutku treba i socijalna potpora, kako bi se spriječilo da se stariji ljudi osjećaju usamljeno, diskriminirano i napušteno zbog posljedica restriktivnih mjera.

“Računamo na vašu intervenciju u obrani zdravlja svih hrvatskih građana, a vezano uz starije osobe, kao najosjetljiviju skupinu, intervencija mora biti i zdravstvena i socijalna. Oni su generacija koja je pridonijela izgradnji Hrvatske i Europske unije a upravo oni plaćaju previsoku cijenu – stoga zaslužuju solidarnu potporu generacija koje stižu nakon njih”, zaključuju u otvorenom pismu predsjednik SSSH-a Mladen Novosel i predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Sindikat umirovljenika i SSSH pisali premijeru: “Potrebne su mjere solidarnosti za umirovljenike”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap