Ministar se hvali da je povećanje mirovina za 64 kune rezultat reforme, no nije u pravu

Jasmina Grgurić Zanze
23. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Drugim polugodišnjim usklađivanjem 2021. godine mirovine rastu 2,46 posto, odnosno za oko 64 kune na prosječnu mirovinu od 2.581 kunu svih 1,14 korisnika umirovljenih prema općim propisima. Ministar Josip Aladrović smatra da takvom povišicom umirovljenici mogu biti zadovoljni te da je to rezultat mirovinske reforme, no nije u pravu.

ministar josip aladrović

Ministra Josipa Aladrovića ugostili smo u našem podcastu. | foto: srednja.hr

Prema promjenama potrošačkih cijena i plaća u prethodnom polugodištu, mirovine od 1. srpnja rastu 2,46 posto. Povišica će umirovljenicima biti isplaćena u rujnu za kolovoz sa zaostatkom za srpanj. Na prosječnu mirovinu od 2.581 kunu riječ je o oko 64 kune većim primanjima.

Najveći rast usklađivanjem dogodio se prije reforme!

Ministar Josip Aladrović smatra da umirovljenici takvim povećanjem mogu biti zadovoljni, ističući kako je ovo najveće usklađivanje mirovina od 2018. godine te da je sadašnje povećanje plod mirovinske reforme od 2019. godine. Dodaje da je zaslužan i rada Vlade jer su svi ovi pokazatelji povezani s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj.

hzmo
Sada je i službeno: HZMO donio odluku o usklađivanju mirovina

Ministrova izjava problematična je već u startu, jer on tvrdi da je ovako dobar postotak usklađivanja rezultat reforme od 2019., iako se najveće usklađivanje dogodilo upravo u godini prije reforme. Naime, mirovine su usklađivanjem 2018. rasle ukupno 3,64 posto (prvim 0,94, a drugim 2,7 posto).

Neznatno lošija bila je 2019. godina kada je prvo polugodišnje usklađivanje umirovljenicima donijelo 1,15 posto, a drugo 2,44 posto (ukupno 3,59 posto veće mirovine). Puno nepovoljnija bila je prošla 2020. godina s ukupnim rastom mirovina od svega 2,11 posto (1,41 posto s prvim i 0,7 posto s drugim usklađivanjem.) Ove godine prvo usklađivanje nikad lošijih 0,56 posto, no stvar malo popravlja sadašnjih 2,46 posto rasta.

Gotovo nikakva promjena u formuli usklađivanja

No, što se uopće tako značajno dogodilo mirovinskom reformom kada je o usklađivanju mirovina riječ? Skoro pa ništa. Aktualna vrijednost mirovine po godini staža (trenutno 71,53 kune) određuje se tako da se uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće i to u omjeru 70:30 u korist povoljnijeg rasta, a to je najčešće rast plaća.

Prije mirovinske reforme, primjenjivala se formula 50:50 u prvom i 70:30 u drugom polugodištu, što je prema zahtjevima Sindikata i Matice umirovljenika ispravljeno na sadašnji omjer 70:30 kod oba usklađivanja. Kako takva neznatna promjena, koja daleko više ovisi o gospodarskim kretanjima nego omjerima, nije donijela značajan rast mirovina, dvije krovne umirovljeničke organizacije sada traže omjer 100:0 prema povoljnijoj stopi indeksa rasta cijena ili plaća.

Na pitanje može li prosječni umirovljenik biti zadovoljan s povećanjem od 68 kuna, Aladrović je odgovorio kako je to pitanje kod svakog usklađenja, no da se Vlada trudi i čini sve da ono bude više.

“Podaci govore da imamo relativno visoka usklađenja pogotovo u odnosu na one ranije periode, i činit ćemo sve da to tako bude i ubuduće”, kazao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Ministar se hvali da je povećanje mirovina za 64 kune rezultat reforme, no nije u pravu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap