Ministar primio umirovljeničke udruge, evo što su dogovorili

Josip Mihaljević
3. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sastao se s predsjednicama dviju najvećih umirovljeničkih udruga Jasnom A. Petrović i Višnjom Fortunom. Dogovorena je uspostava novog Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, a bilo je govora i o mogućem solidarnom dodatku na mirovine!

ministar umirovljenicke udruge

Foto: Jasna A. Petrović, Josip Aladrović, Višnja Fortuna | mrms.hr

Ministar Josip Aladrović primio je na sastanak predsjednice Matice i Sindikata umirovljenika, Višnju Fortunu i Jasnu A. Petrović, a razgovarali su o standardnim umirovljeničkim temama – mogućem solidarnom dodatku za umirovljenike, obiteljskim mirovinama te o formuli usklađivanja.

Predstavnice umirovljenika su na stol stavile pitanje formule usklađivanja mirovina koje je ove godine razočaralo umirovljenike i donijelo im dva povećanja od 0,7 i 1,41 posto.

“Razgovaralo se i o potrebi unapređenja modela usklađivanja, kako bi se zaustavio pad udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći koji sada iznosi 37,3 posto te je zatraženo da se preispitaju posljednja dva izračuna indeksacija zbog promjene metodologije i retroaktivne promjene iznosa prosječne bruto plaće”, piše Sindikat umirovljenika na svojim stranicama.

Predložena jednokratna isplata dodatka za umirovljenike

pare
Država časti: Umirovljenicima drugi put u krizi sjeda 3.500 kuna na račun

Predložile su i jednokratnu isplatu solidarnog dodatka za umirovljenike i to u iznosima obrnuto proporcionalnima visini mirovine, pa bi oni s najmanjim mirovinama dobili više, a oni s većima manji dodatak na mirovine.

Ministra su pozvali da se založi u Vladi za produljenje odgode ovrha mirovina sve dok se ne donese novi i kvalitetniji Ovršni zakon.

Bilo je govora i o dugoj bitci HZMO-a i županija oko vlasništva županijskih domova za starije i nemoćne, a dobre vijesti su da je i ministar potvrdio da su se stekli uvjeti da se vlasnička prava nad županijskim domovima “spuste” s HZMO-a na županije. To će biti velik poticaj za proširenje kapaciteta, a domovi će se samostalno moći javljati na razne projekte kako bi poboljšali svoju uslugu.

Dogovoren je nastavak rada radne skupine koja radi na novom modelu obiteljske mirovine, a zaključno je usuglašeno da će se 1. listopada 2020., na Međunarodni dan starijih osoba, održati konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

 

Ministar primio umirovljeničke udruge, evo što su dogovorili
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap