Ministar financija napokon se oglasio o covid dodatku: “Činjenica je da su prosječne mirovine niske”

Josip Mihaljević
6. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Ministar financija Zdravko Marić napokon se oglasio o covid dodatku. O samoj isplati pak nije puno rekao, ali je jasno kazao kako je činjenica da su prosječne mirovine u Hrvatskoj niske i da one “ne osiguravaju neki naročit životni standard umirovljenicima.”

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Ministar financija Zdravko Marić dao je opsežan intervju za Večernji list u kojem je kazao da je korona-udar za proračun teži od 32 milijarde kuna. Od toga se 13 milijardi kuna odnosi na pad proračunskih prihoda, što uključuje mjere otpisa poreza i doprinosa, a više od 19 milijardi kuna odnosi se na izravne rashode i izdatke proračuna uvjetovane pandemijom koronavirusa.

Prema podacima HZMO-a za trošak isplate mirovina u prošloj godini iznosio je 42,15 milijardi kuna. Korona udar na proračun se opasno se približava tom iznosu, a znamo da je isplata mirovina najveća pojedinačna stavka u proračunu RH.

Korona trošak trebao bi vrlo brzo doživjeti omanje povećanje u smislu isplate covid dodatka umirovljenicima. Marić se osvrnuo na isplatu dodatka, ali vladajući i dalje ne žele u javnost izaći s konkretnim ciframa.

“Činjenica je da su prosječne mirovine niske i da ne osiguravaju neki naročit životni standard umirovljenicima, ali isto tako činjenica je i da su mirovine pojedinačno najveća stavka državnog proračuna. Prema našim podacima, u prošloj godini od doprinosa za mirovinsko osiguranje uprihodovano je ukupno 22,7 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi za tu svrhu bili na razini od 42,2 milijarde kuna. To znači da je iz ostalih proračunskih prihoda, prije svega iz poreznih prihoda, trebalo osigurati gotovo 20 milijardi kuna za redovitu isplata mirovina.

U kontekstu svega spomenutoga i u kontekstu, nažalost, aktualnog ponovnog razbuktavanja epidemije te s tim u vezi neminovnog povećanja izdataka zdravstvenog sustava i izdataka za potpore gospodarstvu, treba promatrati i eventualni COVID dodatak za umirovljenike”, kazao je Zdravko Marić za Večernji list.

Dakle, covid dodatak “treba promatrati”, kazao je ministar Marić, a dodao je već puno puta ponovljenu frazu kako isplata mirovina niti u jednom trenutku nije došla pod pitanje, kao i druga prava iz mirovinskog sustava pa tako ni redovito usklađivanje.

 

Ministar financija napokon se oglasio o covid dodatku: “Činjenica je da su prosječne mirovine niske”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap