Ministar Beroš pozitivan na koronu: Plenković kazao da Stožer uskoro donosi nove mjere

Josip Mihaljević
19. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade kazao kako je situacija ozbiljna i najavio da će Stožer civilne zaštite uskoro donijeti nove mjere. Na sjednici nije bio ministar zdravstva Vili Beroš, pozitivan je na koronavirus.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Na današnjoj sjednici Vlade nije se pojavio ministar zdravstva Vili Beroš, a iz Ministarstva zdravstva su poručili kako je pozitivan na koronavirus, priopćili su iz Ministarstva zdravstva:

“Pojavom simptoma bolesti, ministar Vili Beroš obavio je testiranje na prisutnost koronavirusa te je jutros dobio rezultate testa da je pozitivan. Ministar Vili Beroš je stabilnog zdravstvenog stanja s blagom kliničkom slikom te nastavlja obavljati svoje obveze u izolaciji, pridržavajući se svih mjera epidemiologa”, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Plenković: Situacija je vrlo ozbiljna

U uvodnom dijelu sjednice Vlade, Plenković se osvrnuo na epidemiju koronavirusa.

“Budući da je to tema koja je među nama stalno i bit će neko vrijeme, na tu temu se danas navečer održava sjednica Europskog vijeća. Ono što je važno da u ovom kontekstu brojeva koje vidimo jučer i ovih dana, da još jednom apeliramo da je cijela ova situacija vrlo ozbiljna, to govorimo na svim sjednicama Vlade proteklih mjeseci.

U tri zadnja tjedna u listopadu smo imali udvostručenje brojeva zaraženih gotovo svaki tjedan. Brojke su se tada povećavale po stopama od 80 do 100 posto. U posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli, po stopama od 20, a ovoga tjedna je to otprilike 10 posto”, kazao je Plenković.

Iako rast novih slučajeva nije velik kao listopadu, premijer je kazao kako zabrinjava činjenica što brojke na dnevnoj razini ostaju visoke.

“Mjere su očito usporile širenje epidemije no krivulja nije počela padati na način na koji bismo htjeli da se to dogodi. Trebamo napraviti dodatne napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav. Ova situacija je dovela i do većeg broja preminulih, koji je u prosjeku iznad 35 proteklih dana što govori o ozbiljnosti situacije.

Upravo zbog toga mi smo razgovarali jučer i prekjučer kako bi Stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke izradio jedan paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život i naš rad na način da se smanji intenzitet i širenje epidemije”, kazao je Plenković.

Apelirao je na sve da se drži distanca, nose maske, izbjegavamo fizičke kontakte i da prozračujemo prostore te smanjimo druženja.

Božinović: Mjere su pripremljene

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović još je u ponedjeljak kazao kako će nove mjere stupiti na snagu ako se brojevi novozaraženih ne smanje ovoga tjedna.

“Pripremljene su opcije uvođenja dodatnih nužnih epidemioloških mjera za razinu Hrvatske. Kao što smo i najavili, ako ovaj tjedan brojevi budu dalje u rastu, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog i bolničkog sustava”, kazao je Božinović.

Sutra bi se u 11 sati trebala održati tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite.

Ministar Beroš pozitivan na koronu: Plenković kazao da Stožer uskoro donosi nove mjere
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap