Milijuni eura za razvoj socijalnih usluga: Čak 60 institucija dobilo novac za podršku osobama s invaliditetom

Milan Dalmacija
11. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Šezdeset ugovora vrijednih 6,3 milijuna eura Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike uručilo je pružateljima socijalnih usluga iz 18 županija. Među potpisnicima ugovora nalaze se i domovi za starije osobe, koji će time moći realizirati usluge namijenjene osobama s invaliditetom.

Ministar Piletić dodijelio je ukupno 60 ugovora za razvoj socijalnih usluga namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom | Foto: MROSP

Pružatelji socijalnih usluga iz raznih krajeva Hrvatske dobili su 6,3 milijuna eura za programe prevencije institucionalizacije socijalno osjetljivih skupina, napose djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Ukupno šezdeset ugovora dodijelio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić.

– Projekt je raspoređen tako da su sve lokalne zajednice dobile sustavno financiranje za poludnevne boravke, razvojnu podršku što znači logopeda, radnog terapeuta, fizioterapeuta, rekla je za HRT Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatske udruge osoba s tjelesnim invaliditetom.

Uključeni i domovi za starije

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Centri za starije osobe: Gradit će se diljem Hrvatske, a otkrivamo detalje za svih 18 lokacija

Ugovori su potpisani s pružateljima socijalnih usluga iz 18 županija, čime se, naglasio je ministar, omogućava sustavan pristup uslugama. Među potpisnicima ugovora, čiji popis možete pogledati ovdje, nalaze se i institucije koje rade sa starijim osobama, poput domova za starije osobe Medveščak, Sisak, Ilok, ‘Mihela’, ‘biskup Srećko Badurina’, ‘Cvjetni dom’ i Doma za osobe s demencijom.

– Uz pomoć ovih 60 ugovora za gotovo pet tisuća osoba u potrebi, bit će osigurana stručna procjena za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, rana razvojna podrška za djecu s teškoćama u razvoju, cjelodnevni i poludnevni boravak kao i organizirano stanovanje za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, problemima u ponašanju, teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, starije osobe te smještaj u kriznim situacijama za žrtve obiteljskog nasilja, poručio je ministar Piletić.

Uskoro stižu nove socijalne usluge

Dodao je kako će uskoro biti objavljen novi javni poziv za pružanje usluga koje nedostaju u mreži socijalne skrbi. Podsjetio je i na nedavno potpisane ugovore za izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe o kojima smo pisali ovdje.

– Sve te aktivnosti koje Ministarstvo provodi jasan su znak da reforma sustava socijalne skrbi, koja je predstavljena u listopadu 2021., postiže cilj da sustav socijalne skrbi bude transparentniji, učinkovitiji i pravedniji, usmjeren na korisnike, zaključio je Piletić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap