Među starijima od 65 godina čak je sedam puta više onih koji – puše travu

Jasmina Grgurić Zanze
11. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Sredovječne i starije osobe, rođene između Drugog svjetskog rata i početka 60-ih godina, imaju više iskustva s marihuanom te, ako je vjerovati istraživanjima, sve više konzumiraju ovu biljku. Porast među onim nešto mlađima je dvostruk, a kod starijih od 65 godina čak sedam puta veći!

Foto: Pixabay

O popularnosti marihuane među mladima, pri čemu su zlouporabe vrlo česte, ne treba previše govoriti. No, njezinih je korisnika sve više i među starijim generacijama. Naime, posljednja istraživanja govore da je rast onih koji puše travu među starijima od 65 godina čak sedam puta veći.

Porast u konzumiranju ove biljke zabilježen je i među sredovječnom populacijom od 50 do 64 godine. Njih čak devet posto probalo je marihuanu u godini u kojoj je provedeno istraživanje. To znači da se postotak sredovječnih korisnika kanabisa udvostručio tijekom posljednjeg desetljeća, navodi se u američkoj studiji koja je izašla u časopisu “Drug and Alcohol Dependence”, piše Novi list.

Pronašli smo pet priča o hrvatskim umirovljenicima koji su uhvaćeni s marihuanom

Kod starijih od 65 utvrđeno je da je taj rast čak sedam puta veći (iako je riječ o svega 2,9 posto ispitanih koji su je konzumirali unutar godinu dana, što znači da se prijašnja uporaba kod umirovljenika kretala oko samo 0,4 posto, op.a.). Uporaba lake droge sve je zastupljenija među starijim Amerikancima, ali većini to nije prvi doticaj s ovom biljkom. Znanstvenici isto tako tvrde da generacija rođenih nakon Drugog svjetskog rata do početka šezdesetih, poznati kao Baby Boomersi, ima više iskustva s marihuanom od prethodnih generacija.

Popularizaciji marihuane uvelike su doprinijela istraživanja u medicinske svrhe, ali i njezina legalizacija u pojedinim zemljama. Znanstvenici ističu da nema prevelikog razloga za zabrinutost. “Trava” se najčešće koristi za ublažavanje bolova, ali i kao lijek protiv nesanice.

Doktori za Sveučilišta u New Yorku navode i da ona može imati terapeutski učinak i kada je riječ o nekim drugim simptomima, no to nije potvrđeno istraživanjima.

Svakako, kod konzumiranja marihuane treba biti na oprezu ne samo zbog pravnih sankcija koje mogu uslijediti, nego i zbog opasnosti stvaranja ovisnosti.

 

Među starijima od 65 godina čak je sedam puta više onih koji – puše travu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap