Novo istraživanje potvrdilo je dobrobiti medicinske marihuane za starije ljude oboljele od raka

Jelena Ratko
8. veljače 2018.
Zdravlje
A- A+

Marihuana je bezopasan i efikasan lijek, a osim toga smanjuje postotak konzumenata lijekova koji stvaraju ovisnost, dokazuje novo izraelsko istraživanje. Zloupotreba lijekova koji se izdaju na recept u velikom je porastu među svim dobnim skupinama u Americi, dok je s marihuanom gotovo nemoguće pretjerati kada je riječ o konzumaciji u medicinske svrhe.

Foto: pixabay.com

U časopisu European Journal of Internal Medicine nedavno je objavljena studija kojom su otkrivena značajna korelacija između rasta starije populacije u Americi i konzumacije marihuane. Tri osnovna zaključka proizašla iz istraživanja potvrđuju dobrobiti liječenja biljkom kanabisa (koju su ispitanici konzumirali u obliku tableta):

  • Nakon šest mjeseci tretmana kanabisom, 93,7 posto ispitanika prijavilo je poboljšanje svog zdravstvenog stanja.
  • Nakon šest mjeseci konzumacije, broj prijavljenih nuspojava i nedostataka tretmana značajno se smanjio.
  • Medicinski kanabis utjecao je na smanjenje konzumacije lijekova koji se izdaju na recept, uključujući opiode.

Foto: pixabay.com

U istraživanju je sudjelovalo 2,736 pacijenata oboljelih od raka i starijih od 65 godina koji su konzumirali medinski kanabis u svrhu otklanjanja boli i neugode uzrokovane ovom teškom bolešću.

U specijaliziranoj klinici za liječenje marihuanom, između siječnja 2015. i listopada 2017. sudionici su ispunjavali obrasce u kojima je bilo potrebno navesti ishode tretmana, a oni su se ticali intenziteta boli, kvalitete života i svih nuspojava koje su se tijekom šest mjeseci liječenja pojavile.

Liječenje je pozitivno utjecalo na više od 90 posto ispitanika, a prosječna starost sudionika  bila je 74.5 ± 7.5 godina. Od 2,736 onih koji su sudjelovali, 60.8 posto bolovalo je od nekog oblika raka, te su bili u potrazi za sredstvom protiv boli kojoj su svakodnevno bili izloženi. Istovremeno, 66,6 posto ispitanika imalo je želju za alternativnom metodom liječenja koja bi u potpunosti zamijenila onu prethodnu.

Nakon šest mjeseci podlijeganja tretmanu, 93,7 posto ljudi prijavilo je značajno poboljšanje svog zdravstvenog stanja, kao i smanjenje boli – na ljestvici od 1 do 10, bol se u prosjeku smanjivala s broja 8 na broj 4. Najčešće prijavljenje nuspojave bile su vrtoglavica (9,7%)  i suhoća usne šupljine (7,1%). Prestanak ili smanjenje konzumacije anelgetika prijavilo je 18,1 % ispitanika.

https://www.youtube.com/watch?v=f0HEA9v3NTA

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap