Pronašli smo pet priča o hrvatskim umirovljenicima koji su uhvaćeni s marihuanom

Jelena Ratko
15. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Hrvatska je treća država po konzumaciji marihuane u Europi – porast konzumacije u posljednjih nekoliko godina povezuje se s dekriminalizacijom kanabisa i sve češćim raspravama o legalizaciji medicinske marihuane. Dok je u Americi populacija umirovljenika najveća rastuća skupina konzumenata ove biljke, u Hrvatskoj to nije slučaj, no postoje oni koji se bave uzgojem – uglavnom za vlastite potrebe. Pronašli smo nekoliko zabilježenih slučajeva kada su se umirovljenici okrenuli ilegalnom uzgoju marihuane u nadi da će proći nekažnjeno i profitirati, bilo zdravstveno ili financijski. Legalna konzumacija marihuane u medicinske svrhe, izgleda, mnogima je još uvijek preskupa.

Foto: pixabay.com

Izdvajamo pet zanimljivih priča koje su se u proteklih nekoliko godina pojavile u našem medijskom prostoru, a vezane su uz umirovljenike i marihuanu.

Od male mirovine je teško za izdvojiti

Umirovljenik Ivan Z. (47) ustupio je svoj podrum u Biškupcima dvojici dilera koji su mu za dvije berbe marihuane tijekom 100 dana obećali 30.000 kuna za preuređenje kupaonice. Laboratorij u podrumu bio je opremljen za kućni uzgoj sofisticiranom opremom (ventilacijom, radijatorima, transformatorima i lampama) sve dok ga nije pronašla policija u veljači prošle godine. Kako prenosi portal vijesti.rtl.hr, umirovljenik je Milu J. upoznao u dućanu u Požegi nakon što je podigao 2900 kuna mirovine, što mu nije bilo dovoljno novaca za preuređenje stana. Ivan Z. je 11 kilograma marihuane koje je policija pronašla u njegovom podrumu nazvao „otpadom“ i izjavio kako žali zbog svojih odluka.

Kada polovica penzije ode na kredit

U svibnju prošle godine 66-godišnji umirovljenik iz Kaštel Novog osuđen je nepravomoćno na splitskom sudu na uvjetnu kaznu zbog neovlaštene proizvodnje i trgovine drogom. Osuđen je na 10 mjeseci s rokom kušnje od godinu dana. Od lipnja 2015. na balkonu svoje sobe uzgojio je u dvije godine 10 stabljika koje su u dvije godine izrasle do visine od 14 do 120 centimetara. Umirovljenik je na sudu izjavio da ima mirovinu od dvije i pol tisuće kuna, od čega mu gotovo polovica odlazi na plaćanje kredita, prenijela je Slobodna Dalmacija.

Foto: pixabay.com

“Nitko mi ne može kazati da to nije lijek”

Tomislav Rosan, 77-godišnji umirovljenik iz Pakoštana, 2016. godine za Zadarski.hr progovorio je o svom iskustvu s biljkom marihuane: „Za mene je marihuana aleluja, bog. Kad sjednem među dva metra visoke biljke ja dišem punim plućima. Kada sam prvi put polizao žlicu na kojoj su bili ostaci ulja marihuane koje sam kuhao, vratio sam se u djetinjstvo“. Tomislav je uzgajao marihuanu u kontroliranim uvjetima u podrumu i na krovu svoje kuće. Bio je na sudu zbog preprodaje i posjedovanja opreme za proizvodnju opojne droge zbog dvadesetak stabljiki i sedamdesetak grama marihuane koje mu je policija pronašla 2012. godine. Oslobođen je optužbi zbog nepostojanja čvrstih optužbi, no onda je ponovno u njegovom podrumu pronađeno 460 stabljika u svibnju 2016., za što ga se još uvijek tereti. „Spasio sam puno života i nitko mi ne može kazati da to nije lijek“, zaključio je Tomislav.

Foto: pixabay.com

Naučila susjedu poslu

U siječnju 2015. kraj Zaprešića su pronađene dvije ilegalne plantaže marihuane. Uhićeni su supružnici Mladen (63) i Andrea C. (60) iz Šenkovca, a zatim i Estera N. (63) iz susjednog sela Gornji Laduč. U kući u Šenkovcu pronađeno je 1005 stabljika indijske konoplje, 765 grama marihuane i 27,5 ml ulja hašiša. Laboratorij je bio opremljen s 27 svjetiljki sa sjenilima, dvije grijalice, sedam transformatora i ostalom profesionalnom opremom za uzgoj. Gospodin Mladen na sudu je izjavio da je nevin, da nije znao što mu žena radi te da je ona sve vodila. Tjedan dana nakon privođenja bračnog para iz Šenkovca, uhićena je njihova susjeda Estera koja je istražiteljima kazala kako ju je u posao uvela Andrea. Obje su se bavile berbom gljiva prije nego što su se počele baviti ilegalnim poslom zbog kojeg su osuđene na jednomjesečni pritvor.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap