Matica i Sindikat pozivaju Vladu: “Više od 703 tisuće umirovljenika službeno su siromasi!”

Josip Mihaljević
24. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) danas su uputile otvoreni poziv Vladi RH za žurnim organiziranjem sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Povod je najnovija linija siromaštva (2.710 kuna) Državnog zavoda za statistiku, a udruge upozoravaju kako 61 posto svih umirovljenika iz rada prima manje od tog iznosa.

Jasna A. Petrović (Mirovina.hr) Višnja Fortuna (snimak zaslona HRT)

Matica i Sindikat umirovljenika pozivaju Vladu da što prije organizira obnovu rada i sazove sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Stotine tisuća umirovljenika tone u siromaštvo

Povod su, kako kažu, “tragične brojke” koje iz godine u godinu izgledaju sve lošije – prosječna mirovina i dalje iznosi 2.525 kuna, a nova linija siromaštva iznosi 2.710 kuna.

“Problem sve većeg broja umirovljenika koji su zahvaćeni siromaštvom ne dopušta odlaganje i čekanje, jer to pitanje Matica i Sindikat smatraju prioritetnim za rješavanje te predlažu Vladi se odmah iznađe povoljnija formula za usklađivanje mirovina kako bi se zaustavio drastičan pad prosječnih mirovina u odnosu na prosječne plaće u RH, koji sada iznosi samo 37,9 posto”, upozoravaju umirovljeničke udruge.

Nova linija siromaštva otkriva da sve veći broj umirovljenika tone u siromaštvo:

“Budući da je prosječna mirovina, stečena temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju samo 2.525 kuna, time se definitivno potvrđuje da je najveći broj umirovljenika već potonuo u ozbiljno siromaštvo. Točnije, više od 703 tisuće ili 61 posto svih umirovljenika, bez umirovljenih prema posebnim propisima i privilegijama, imaju mirovine ispod linije siromaštva. Svaki umirovljeni samac, a to su većinom žene, s mirovinom nižom od 2.710 kuna je službeno – siromah”, navode umirovljeničke udruge u priopćenju.

“Već sad smo na dnu EU, što će biti za četiri godine?”

Udruge su podsjetile da je Hrvatski sabor prihvatio Program Vlade RH u kojem je najavljeno da će u ovom mandatu prosječne plaće doći na razinu od 7.600 kuna te da će minimalna plaća biti povećana sa sadašnjih 3.250 na 4.250 kuna.

Isti program predviđa i rast mirovina od 10 posto do kraja mandata, što znači da će prosječna mirovina narasti na samo 2.777 kuna:

“Razlika između prosječne mirovine i prosječne plaće bila bi 4.823 kune. K tome, s najnovijim podacima o indeksu usklađivanja mirovina od samo 1,41 posto, jasno je da će se teško dohvatiti obećano usklađivanje. Znači da bi mirovine i dalje ozbiljno padale u odnosu na prosječne, ali i minimalne plaće. Po tome bi na kraju mandata prosječna mirovina u odnosu na prosječnu neto plaću iznosila bijednih 36,5 posto”, upozoravaju.

U zajedničkom priopćenju umirovljeničke udruge upozoravaju da smo već sad na dnu Europske unije i pitaju se što će biti za četiri godine.

Matica i Sindikat iznose zahtjeve kroz savjetodavno tijelo, odnosno Nacionalno vijeće a umirovljenike i starije osobe, kao i u neposrednom dijalogu, pomažu Vladi da realno ocijeni u kojoj su situaciji umirovljenici te koja su moguća rješenja za poboljšanje njihovog materijalnog i društvenog položaja.

Priopćenje potpisuju predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna i predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

 

Matica i Sindikat pozivaju Vladu: “Više od 703 tisuće umirovljenika službeno su siromasi!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap