Marko Pavić: Reforma će umirovljenicima dati primjerene mirovine

Jasmina Grgurić
11. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Mirovinska reforma, prema današnjim ministrovim najavama, ide dalje i uskoro će biti predstavljena javnosti. Također, Marko Pavić sutra će se sastati s ministrom zdravstva kako bi pronašli rješenje za umirovljenike koji su zbog povećanja mirovine prekoračili zadani limit za besplatno dopunsko osiguranje.

Ministar Marko Pavić s predstavljanja reforme Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Mirovinska reforma kroz tjedan će dana biti predstavljena javnosti, kazao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Time je potvrdio da će reforma u saborsku proceduru ipak ući na jesen te da od većine predloženih i javnosti poznatih mjera, koje bi se trebale početi provoditi s početkom iduće godine, odstupanja nema. I to, unatoč brojnim kritikama.

Ministar je još jednom ponovio da njome žele osigurati dugoročnu stabilnost sustava uz održivost javnih financija i povećanje mirovina.

Isplata mirovina redovna i stabilna

Ministar Pavić: Naći ćemo rješenje za one koji zbog povećanja mirovine gube besplatno dopunsko

“Umirovljenici mogu biti sigurni da će isplata mirovina biti redovita i stabilna. Reformom mirovinskog sustava dat ćemo budućim umirovljenicima mogućnost uključivanja u tržište rada i primjerene mirovine” –  rekao je ministar Pavić, prenosi Dnevnik.hr.

Također, najavio je i da će se sutra sastati s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, kako bi riješili pitanje besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike koji su zbog posljednjeg povećanja mirovina prekoračili zadani limit, zbog čega bi dopunsko morali početi plaćati. Na taj problem prvi je upozorio portal Mirovina.hr zahvaljujući komentarima naših čitatelja da će se zbog 2,7 posto većih mirovina naći upravo u takvoj situaciji.

Promjene na štetu radnika i mladih

Novi detalji mirovinske reforme: Najniže mirovine rast će TRI posto, manja i naknada fondovima!

Proširenje prava na rad umirovljenicima, ali i sve duži rad do mirovine, neke su od mjera reforme, na koje su iznova oštro reagirali iz sindikata rada. Naime, predsjednik NHS-a Krešimir Sever upozorio je da takve odluke mogu ići samo na štetu radnika i mladih te da su taj problem spremni riješiti i “dijalogom ceste”, odnosno izlaskom na ulice.

Predrag Štromar iz koalicijskog HNS-a rekao je za RTL da će za građane, kada završe s uplatama u mirovinski fond, biti uvedeno da odmah jedan dio mogu dobiti natrag, a tek će se utvrditi koliko će on biti. Reagirala je i oporba.

“Uskratom dodatka od 27 posto, kemijanje s nekakvim vraćanjem novca što dolazi iz HNS-a, to je uništavanje 2. stupa da bi se krpale proračunske rupe”- rekao je Davorko Vidović iz SDP-a.