Marić: Plan je spustiti PDV na svu hranu

Josip Mihaljević
28. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je na RTL-u. Loša vijest je da vlada ne planira smanjivati opću stopu PDV-a, a dobra je da se planira niža stopa PDV-a na svu hranu.

Zdravko Marić (Snimak zaslona/RTL Direkt)

Ministar financija Zdravko Marić jučer je gostovao na RTL-u i otkrio planove Vlade oko PDV-a. Ugostitelji su tražili nižu stopu, ali to je odbijeno.

cijene
Manji PDV na hranu: Trgovci spustili cijene, a građani sumnjaju u muljažu

“Nije sad samo pitanje udovoljavanja i neudovoljavanja želja. Mislim ovo je tema… uvijek nekako završimo na tom PDV-u. Cijelo vrijeme apostrofiram i za sektor ugostiteljstva kao i sve druge djelatnosti, ova Vlada je u proteklom pa i ovom mandatu unatoč pandemiji provodila nekoliko krugova poreznog rasterećenja kako bi stimulirala aktivnosti, zapošljavanje, dizanje plaća. Naravno, na tragu svega toga, radimo i dalje, a ugostitelji uviejk dođu s tim prijedlogom da je jedina isključiva varijabla PDV-a”, kazao je Marić.

Govoreći o PDV-u, Marić ima jednu lošu i jednu dobru vijest. Loša je da se opća stopa PDV-a ne planira spuštati, ali da će se spustiti stopa PDV-a na “svu hranu”:

“Manja stopa PDV-a trenutno nije u programu Vlade, podsjetit ću bilo je snižavanje stope poreza na dohodak, poglavito za mlade, znate da je to sve stupilo na snagu i da je to već konzumirano. Mladi tome mogu posvjedočiti, rekao bih i da su ugodno iznenađeni bili s povratima poreza. Ono što slijedi kad se stvore uvjeti za to je u programu Vlade zaposiano i da snižavanje PDV-a ide općenito na svu hranu, ali vidjet ćemo kada i na koji način ćemo to provesti”, kazao je Marić.

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za svoj plan oporavka, a čeka se konačna potvrda Europskog vijeća. Marić je otkrio kada bi prvi europski novci trebali stići u Hrvatsku:

“Krajem kolovoza, Vlada će ovlastiti ministra financija na potpisivanje financijskog sporazuma s EU. Nakon toga očekujem već u rujnu onih 13 posto predujma, negdje oko 820 milijuna eura koji će sjesti. Do kraja godine, Hrvatska mora ispuniti 34 mjerila koja je sama između ostalog popisala u tom dokumentu, to je temelj i osnova zza povlačenje dodatnih 700 milijuna eura u prvoj polovici iduće godine. Do kraja 2022. godine mi trebamo ispuniti toliko mjerila koja će osigurati povlačenje 46 posto ukupne omotnice što je jako dobra vijest jer to znači da ćemo u početku ovog perioda iskoristiti najviše sredstava”, zaključio je Marić.

 

Marić: Plan je spustiti PDV na svu hranu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap