Marić nije znao da su upaljene kamere: “Mirovinski sustav ima ogroman deficit, a zdravstveni ide u tom smjeru”

Josip Mihaljević
16. travnja 2021.
Novosti
A- A+

“Jako mi se sviđa da smo ovdje bez kamera. Ne moramo se suzdržavati, možemo krajnje otvoreno govoriti”, kazao je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Odbora za zdravstvo koja se prenosila na saborskom YouTube kanalu. Evo što je rekao o mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

maric beros

Foto: Beroš i Marić na sjednici Odbora za zdravstvo | Youtube screenshot

Na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo jučer je održan sastanak na temu “Hitne potrebe reforme zdravstvenog sustava”. Ministar financija Zdravko Marić prema vlastitom priznanju nije znao da se sjednica prenosi preko saborskog Youtube kanala pa je o problemima u zdravstvenom, ali i mirovinskom sustavu govorio malo otvorenije nego što smo navikli.

“Imamo mi jedan materijalčić, on nije za javnu distribuciju, malo ću zamahati, sad svi mašemo s nekim papirima ovih dana kao i jučer”, kazao je Marić aludirajući na činjenicu da je dan prije sjednice u Saboru predstavljen sažetak Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

A onda se bacio na tematiku dugova u zdravstvenom sustavu za koje je rekao da se u najboljem slučaju kreću u smjeru dugova u mirovinskom sustavu. Prvo treba razjasniti na koje dugove misli. Za isplatu mirovina u 2020. godini bilo je potrebno iskeširati 42,15 milijardi kuna. Ta brojka iz godine u godinu raste. U 2019. bilo je potrebno 40,89 milijardi, a godinu ranije 39,24 milijarde. Prema financijskom planu HZMO-a za 2021. godinu prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje iznose 24,61 milijardu kuna. To znači da nam u mirovinskom sustavu nedostaje oko 17,5 milijardi kuna svake godine pa se onda za redovnu isplatu mirovina taj iznos mora preusmjeriti iz proračuna.

“Otkad sam došao u ministarstvo financija, 2006. godine sam se ovim počeo baviti. Razlika između ukupnih rashoda zdravstvenog sustava i prihoda od doprinosa bila je ravno milijardu kuna. Uspoređujući to s mirovinskim sustavom, tada je mirovinski sustav imao rupu od 12 milijardi kuna. Od tada do danas rupa u mirovinskom sustavu uvijek je u nekom prosjeku, ja ću ga staviti na 4 i nešto posto BDP-a. Prije naše konsolidacije javnih financija, tada je ukupni deficit BDP-a kompletno je samo mirovinski sustav. Pustimo mirovinski sa strane, zdravstveni sustav ide najboljim smjerom da se tome približi”, kazao je Marić.

Nakon što je poprilično energetično govorio o nužnosti reforme i racionalizacije troškova zdravstvenog sustava, Marić je kao glavni problem detektirao demografska kretanja. Kazao je da zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj imaju praktično svi građani, a da je broj onih koji uplaćuju doprinose malen.

“Ajmo biti krajnje otvoreni, svi smo tome doprinijeli. Jer smo i demografiju i iseljavanje stavili u političku zonu, a to je broj jedan problem Republike Hrvatske, moj sud”, kazao je Marić.

https://www.youtube.com/watch?v=-PnUzK1YUpA&ab_channel=SaborskaTV-odbori

Copy link
Powered by Social Snap