Malo više od polovice čitatelja se protivi ukidanju dvojnog iskazivanja cijena: ‘U mojoj glavi još uvijek vlada kuna’

Luka Kalac
10. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

U prošlotjednoj anketi pitali smo vas što mislite o dvojnom iskazivanju cijena, a identično mišljenje dijeli nešto više od polovice čitatelja. Malo više od 20 posto čitatelja samostalno će preračunavati cijene iz eura u kune, dok se najmanje odgovora, njih pet posto, odnosi na one koji već godinama preračunavaju sve cijene u eure. Ipak, malo manje od 15 posto čitatelja je otkrilo da im se sviđa ukidanje jer je promjena dobrodošla.

Novčanice kuna na okupu

Kune i euri, novac | Foto: mirovina.hr

I dok smo mislili kako uvođenje eura neće predstavljati problem, mnogi smatraju kako im je to podosta otežalo kupovinu i nadgledanje kućnog budžeta. Podsjećamo kako nam je euro postao službena valuta od 1. siječnja 2023. godine, a dvojno iskazivanje cijena započelo je još 5. rujna 2022. godine, čak četiri mjeseca prije uvođenja eura.

Ta odluka ostala je snazi sve do 1. siječnja 2024.godine. Svidjelo se to nama ili ne, brojni građani i dalje se protive iskazivanje cijena izraženima samo u eurima. Godinama smo kao nacija koristili kune kao službenu valutu, stoga je ova promjena mnogima teško pala.

Najviše čitatelja priuštili su voljenima skromniji poklon

Na pitanje što mislite o ukidanju dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima, 720 osoba, odnosno 50,63 posto ispitanika je izjavilo da im se ne sviđa ukidanje jer još sve računaju u kunama. Daleko manja brojka dolazi iz odgovora ‘Sviđa mi se ukidanje, promjena je dobrodošla’ koji je odabralo 210 ispitanika što bi u postocima iznosilo 14,77 posto.

Najmanje odgovora, njih 76, odnosno 5,34 posto odnosi se na to da naši čitatelji već godinama sve preračunavaju u eure. Točno 100 ispitanika nema mišljenje o ukidanju, što čini ukupno 7,03 posto odgovora u ovoj anketi. Čak 316 čitatelja će samostalno preračunavati cijene u kupovini i time čine 22,22 posto ispitanika ove ankete.

novčanice eura u rukama ispred božićnog drvca
Konačni slom kune: Od Nove godine sve cijene će biti samo u eurima

Raznoliki komentari s naše Facebook stranice

Na pitanje iz ankete odgovorili ste i na našoj Facebook stranici s koje smo izdvojili neke od vaših komentara. ‘Žalosno je da čovjek mora mikroskopom gledati cijene u trgovinama kako bi preživio’, ‘Osnovna škola je dovoljna za pretvaranja svih sa svima. Sve ostalo je pričam ti priču’, ‘Konačno. I super. Bilo je i previše dovoljno da se ljudi naviknu’.

‘Bile u kunama ili eurima poskupljenja su užas’, ‘Kad gledam cijene u eurima u glavi preračunam u kune. I što zaključim? Da je gotovo nemoguće naći proizvod koji košta manje od 1 eura. Zaključak? Sve je drastično poskupjelo, a o smanjenju gramaže da se i ne govori. Eto naše realnosti’, ‘Svejedno je u kojoj valuti su cijene, kupujem što mi treba’, ‘Ukidanje dvojnih cijena dobro će doći za lov u mutnom. Dok su bile dvojne cijene, moglo se proračunato jesi li zakinuti. Sad preko noći, kad su ostale cijene samo u eurima, primijetio sam da je dosta toga poskupjelo za par centi. Na primjer što je bilo 1,23 eura sad je 1,25 eura. Na milijun artikala, dignu se i milijunski iznos centi’, stoji u komentarima na našoj Facebook stranici.

‘Što mi znači iznos u kunama kad ih više nema. Sada je platežno sredstvo euro’, ‘Dok smo plaćali kunama vrijednost smo procjenjivali u eurima. Sad kad plaćamo eurima radimo nauku ni iz čega’, ‘Nema se što misliti, kuna je povijest, euro je tu’, ‘Sada kupujem samo ono po što krenem u trgovinu’ i ‘Ne bih to ukinula’, samo su neki od vaših komentara na Facebook stranici našeg portala.

Rezultati ankete o dvojnom iskazivanju cijena u kunama i eurima

Rezultati ankete o dvojnom iskazivanju cijena

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap