Macron pod udarom zbog nasilja nad prosvjednicima: 73-godišnjakinji razbili lubanju

Josip Mihaljević
27. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovno je na udaru kritičara zbog nasilja nad Žutim prslucima. Prosvjedi su u proteklih nekoliko tjedana uzelih maha, a svijet obilazi fotografija 74-godišnjakinje s razbijenom lubanjom.

prosvjednica

Foto: 74-godišnja prosvjednica završila je s frakturom lubanje | Youtube screenshot

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužuju za nedostatak empatije prema građanima koji prosvjeduju, posebice zbog ružnog slučaja iz Nice ovoga tjedna, kako piše francuski thelocal.fr. Tamo je 73-godišnjakinja koja je mahala šarenom zastavom ozbiljno ozljeđena na demonstracijama. Policajci su je gurnuli i ona je glavom udarila o bitvu (one stupiće koji automobilima sprečavaju prolaz) i završila u nesvjesti na tlu.

Došlo do naguravanja s policijom

francuzi
Na prosvjedima u Francuskoj poginula starica, policijski suzavac ju pogodio dok je zatvarala prozor

Genevieve Legay je 73-godišnja prosvjednica koja je ove subote zajedno s nekoliko tisuća drugih Žutih prsluka prosvjedovala na rivijeri u Nici.

Tužitelj je ustvrdio kako je došlo do naguravanja između prosvjednika i policije koja ih je htjela spriječiti da uđu u područje proglašeno “izvan limita” demonstratorima. U naguravanju je pala i glavom udarila u metalni stupić i ostala nepomično ležati na tlu.

Francuski predsjednik zaželio joj je brz oporavak, ali poručio joj ‘riječi mudrosti’ zbog čega ga stariji sve manje i manje poštuju:

“Kad je netko krhak i u riziku od guranja, takva osoba ne bi trebala ići na mjesta koja su proglašena izvan limita i takve osobe se ne bi trebale stavljati u takve situacije”, izjavio je.

Drugim riječima, nazvao ju je prestarom za prosvjedovanje. Obitelj francuske umirovljenice odmah je reagirala na tu izjavu optuživši Macrona za prekomjerno korištenje policijske sile kako bi raščistili prosvjednike.

“Ne kritizirate nekoga tko leži u bolničkom krevetu”, komentirao je odvjetnik oštećene, nazvavši Macronove riječi krajnje neosjetljivima.

I opozicijske stranke su se priključili kritikama, i to na ovaj način:

“Gospodine Macron, naša Genevieve iz Nice ne treba vaše lekcije iz mudrosti. Vi bi zapravo trebali učiti od nje. Ona se zalaže za opće dobro. A vi, u čije ime je vi udarate?”, tvitao je vođa opozicijske stranke Jean-Luc Melenchon.

Nica je jedan od desetak francuskih gradova koji su zabranili prosvjedovanje u užem centru grada, zbog čestih prosvjeda i eskalacija nasiljem koje se vikendima događaju.

Macron pod udarom zbog nasilja nad prosvjednicima: 73-godišnjakinji razbili lubanju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap