Liječnici se vratili iz mirovine, a dočekao ih apsurd: Nemaju uvid u kartone pacijenata koje liječe

Josip Mihaljević
25. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Beroševa totalna mobilizacija zdravstvenog sustava urodila je plodom – iz mirovine se na posao u manje od dva dana od poziva vratilo pedesetak liječnika. Danas ih je vjerojatno dosta više, no sada su se javili s apsurdnim problemom – zbog umirovljenja su izgubili određena prava i sada uopće nemaju uvid u zdravstvene kartone svojih pacijenata.

Foto: Pixabay

Prije otprilike mjesec dana odjeknula je vijest o pozivu umirovljenih liječnika da se vrate na posao. U dva dana pozivu se odazvalo pedesetak liječnika, a danas ih je više.

Prvi problem dogodio se relativno nedavno, kada je procurila informacija da onim liječnicima koji su pred mirovinom (imaju napunjenih 65 godina života) matične ustanove odbijaju produljiti ugovore kako bi nastavili raditi, de facto ih tjerajući u mirovinu. S jedne strane ih zovemo da se vrate u mirovinu, a s druge ih tjeramo u tu istu mirovinu?

Sada je svjetlo dana ugledao još jedan apsurdni problem, liječnici koji su se vratili iz mirovine nemaju uvid u zdravstvene kartone svojih pacijenata, pišu vijesti.hrt.hr.

“Podaci postoje u kompjutoru, ali ja nisam ovlaštena”

Doktorica Željka Perić u slavonskim Zdencima već četrdeset godina liječi stanovnike u tom mjestu i sedam okolnih sela, puno njih zna od rođenja. Kaže da su u ordinaciji kartoni svih njenih pacijenata, svi podaci o njihovim bolestima. Kartoteka se čuvalo, kaže, deset godina nakon smrti pacijenta, a pristup arhivi ima i liječnik koju ju naslijedi.

No, stvarne kartone su tijekom brojnih reformi zamijenili oni virtualni. Do njih ne može doći jer je svega jedan dan bila u mirovini i izgubila je ovlasti:

“Virtualni podaci postoje u kompjutoru, ali su mi zaključani i ja do njih ne mogu, nisam ovlaštena. Četrdeset i jednu godinu sam bila ovlaštena, a sad sam neovlaštena”, kaže Perić.

U mirovinu je otišla na jedan dan, a iz nje se vratila dan kasnije. Iako je došla na isti posao, njezin status više nije isti – nije više nositeljica tima, a time gubi i prava koje je imala.

lijecnik
Tko je tu lud? Liječnike zovu da se vrate iz mirovine, a s druge strane ih u mirovinu tjeraju

“Tim bez nositelja – to je ordinacija u kojoj nema stalnog liječnika. Ne postoji izabrani liječnik nego se na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi izmjenjuju različiti liječnici koji na neki način gase požar”, kaže predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić.

Ban Toskić napominje kako pacijent dobiva onu pravu kvalitetu, zakonom garantiranu, tek ako ima stalnog liječnika kroz cijeli svoj životni vijek, gdje pacijent i doktor stare zajedno.

Zašto je uopće morala u mirovinu?

U Hrvatskoj ugovori u radu automatizmom završavaju kada radnik napuni 65 godina. No, uvijek postoji opcija da se poslodavac i radnik dogovore oko produljenja.

Tko će nas liječiti? Stariji liječnici idu u mirovinu, a mlađi u inozemstvo

“Na tom području očigledno nema raspoloživih nezaposlenih liječnika koji bi se na to njezino mjesto zaposlili. Isto tako po našim zakonima postoji mogućnost da liječnik radi do 70 ukoliko za to postoji potreba na određenom području, odnosno ukoliko je liječnik voljan raditi i zdravstveno sposoban za rad što doktorica Perić je. Iz kojeg razloga je ona dobila rješenje o mirovini, a nije joj produljen radni odnos redovan za godinu – dvije, do koliko je potrebno i koliko može potpuno je nejasno”, kaže Ban Toskić.

Umirovljenje je dovelo do toga da doktorica Perić nema uvid u kartone pacijenata jer više nije takozvani nositelj tima:

“Pa ne možeš štititi medicinske podatke od liječnika, to nema veze sa zdravom pameti”, poručila je Perić.

Šefica KoHOM-a kaže da je se radi o tužnom i neobjašnjivom slučaju jer je doktorica Perić jedna od najboljih obiteljskih liječnica koja je cijeli život i mladost ostavila u tom kraju.

“Stvorila je strašnu medicinsku arhivu o svojim pacijentima u koju ona sama ne može baciti niti pogled”, zaključuje Ban Toskić.

HRT piše kako su problem probali otkloniti s HZZO-om, ali bez ikakvih pomaka. Prema njihovim informacijama, više od 200 liječnika trenutačno radi u sličnim uvjetima.

Liječnici se vratili iz mirovine, a dočekao ih apsurd: Nemaju uvid u kartone pacijenata koje liječe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap