Tko je tu lud? Liječnike zovu da se vrate iz mirovine, a s druge strane ih u mirovinu tjeraju

Josip Mihaljević
16. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata “Dignitas” poručuje ministru zdravstva Viliju Berošu i Saborskom odboru za zdravstvo da pod hitno prestanu odbijati liječnicima molbe da ostanu raditi nakon 65. godine života. S jedne strane liječnike se traži da se aktiviraju iz mirovine, a s druge ih se u tu istu mirovinu praktički tjera.

lijecnik

Foto: Unsplash

Udruga za zaštitu  dostojanstva i jednakost pacijenata ‘Dignitas’ poručila je proteklog vikenda ministru Berošu da se pod hitno zaustavi praksa odbijanja produljenja rada liječnicima nakon navršenih 65 godina starosti koji rade u javnozdravstvenoj mreži.

Liječnici stariji od 65 bi radili, ali 1. siječnja im ističe ugovor

doktor
[ANKETA] Jeste li prestali ići na liječničke preglede zbog koronavirusa?

Naime, zbog koronakrize ministar Beroš je nedavno pozvao umirovljene liječnike da se vrate na posao kako bi pomogli u koronakrizi, a ako je ovo što udruga Dignitas tvrdi točno, to znači da liječnike zapravo – tjeraju u mirovinu!

U priopćenju su naveli kako liječnici opće prakse koji su napunili 65 godina traže da im se rad produlji, a zauzvrat od domova zdravlja i od matičnih županija dobivaju odbijenice – to znači da im 1. siječnja iduće godine efektivno prestaje ugovor o radu, a sreću mogu potražiti u HZMO-u.

“Pacijenti traže da se ova praksa zaustavi na najmanje godinu dana dok se situacija s covidom ne sredi, jer pacijentima se otkazuju specijalistički pregledi u bolnicama te im je sada više nego ikada potrebna pomoć doktora opće prakse koji ih vode godinama i znaju najbolje reagirati i pomoći im u raznim situacijama”, navode u priopćenju.

Smatraju neshvatljivim da se liječnicima koji su trenutačno zaposleni otkazuje rad, a s druge strane liječnike u mirovini poziva da se uključe u zdravstveni sustav.

Pisali i Saboru

Udruga Dignitas je pisala i saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb, traže da se na točku dnevnog reda uvrsti i njihov zahtjev.

“Moramo spomenuti da su to individualne odluke Domova zdravlja (upravnih vijeća) kao i matičnih županija bez jasnih kriterija. Ova sada situacija nije sigurno da se donose ovakve odluke zato što je netko nekome malo više ili malo manje simpatičan”, stoji u zasebnom priopćenju.

Tko će nas liječiti? Stariji liječnici idu u mirovinu, a mlađi u inozemstvo

Od saborskog Odbora za zdravstvo traže da poduzmu sve one mjere koje su u njihovoj nadležnosti kako bi se liječnicima koji žele raditi nakon napunjenih 65 godina omogućio daljnji rad.

“U svemu ovome kao i uvijek upravo pacijente nitko ništa ne pita i što bi za njih bilo najbolje te i tu lošu praksu moramo konačno krenuti mijenjati i raditi na podizanju prava pacijenata”, stoji u priopćenju udruge Dignitas.

Tko je tu lud? Liječnike zovu da se vrate iz mirovine, a s druge strane ih u mirovinu tjeraju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap