Legendarna glumica Mira Furlan preminula u 65. godini

Jasmina Grgurić
22. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Legendarna filmska i kazališna glumica Mira Furlan preminula je nakon bolesti u 65. godini života u Los Angelesu, gdje je živjela i radila u filmskoj školi. Jedna od najuspješnijih glumica ovih prostora ostvarila je karijeru i u Americi te nam iza sebe ostavila bogati stvaralački opus.

Mira Furlan preminula je u srijedu u 65. godini života. Vijest o smrti objavljena je i na njezinom profilu na društvenim mrežama. Iza sebe je ostavila bogati filmski opus, a slavnoj glumici brojni kolege danas u tuzi odaju počast.

Od izvora bliskih obitelji Večernji list doznaje da je glumica već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

Rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu. Na filmu se pojavila 1982. u Kiklopu Antuna Vrdoljaka. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno je nastupala u tri do četiri filma godišnje. Poznate uloge ostvarila je u filmovima U raljama života (R. Grlić, 1984), Otac na službenom putu (E. Kusturica, 1985), Za sreću je potrebno troje (R. Grlić, 1985) te u televizijskim dramama i serijama (Putovanje u Vučjak, 1986., Tuđinac, 1990. E. Galića).

Od kraja 80-ih radila je u Beogradu, a u SAD je sa suprugom Goranom Gajićem otišla 1991. godine. Da bi preživjela, u New Yorku je radila kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica. Prve uloge dobila je u kazalištu, a onu u poznatoj seriji Babylon dobiva 1993. kada se seli u Los Angeles, gdje je do smrti živjela i radila. Glumila je i u američkoj seriji “Izgubljeni“.

Često je isticala da je iz bivše države otišla zbog nacionalizma koji je u konačnici rezultirao ratnim razaranjima. Ipak, u Hrvatsku je donedavno dolazila poslom pa je tako 2016. glumila Kasandru u predstavi koju je u Hrvatskoj drami HNK-a Ivana pl. Zajca režirao Nada Kokotović.

U predstavi Ingmara Bergmana ‘Jesenja sonata’ u režiji Ane Tomović 2017. Furlan je igrala ulogu Charlotte, koju je u slavnom filmu glumila Ingrid Bergman. Nacionalizam joj je smetao i posljednjih godina za vrijeme njezina boravka te je kazala kako ovdje više nema što tražiti.

Legendarna glumica Mira Furlan preminula u 65. godini
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap