Lažni policajci u jednom danu pokušali prevariti čak šest umirovljenica!

Jasmina Grgurić
15. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Čak šest starijih žena u istom su danu nazvali lažni policajci. Rekli su im da su žrtve krađe te ih pokušali uvjeriti da odu u banku podići i predati im sav svoj novac. Čak su im nudili i da će im pozvati taksi…

Photo: Pexels

Istarska je policija krajem prošloga tjedna zaprimila u samo jednom danu čak šest dojava građana da su nepoznati počinitelji, predstavljajući se kao policijski službenici, tražili od ženskih osoba starije dobi informacije o njihovim bankovnim računima.

Nudili im čak i da će im pozvati taksi do banke

Lažni policajci ženama su govorili da su žrtve krađe novca te su ih pokušali potaknuti da podignu sav novac u banci i predaju ih policijskim službenicima koje će poslati po novac. Nudili su im čak i zvanje taksija koji će ih odvesti do banke po novac.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja, a Policijska uprava istarska ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara.

brojilo za truju
Policija ulovila prevarante koji su pljačkali starice, objavili su koje metode koriste

“Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao što je riječ u ovom slučaju, kao policijski službenici” – napominju iz PU Istarske.

Evo kako spriječiti prijevaru

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:

  • ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
  • nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
  • zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
  • ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.

Policajci nikad ne traže od građana da podižu novac!

“Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Također ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka” – naglašavaju.

Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja, zaključuju iz Policijske uprave istarske.

Lažni policajci u jednom danu pokušali prevariti čak šest umirovljenica!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap