Lažni policajci umirovljenicima “izmuzli” čak 18 milijuna kuna ušteđevine!

Jasmina Grgurić Zanze
26. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Nevjerojatan slučaj prijevare koji je trajao mjesecima koštao je životne ušteđevine brojne umirovljenike. Naime, tri lažna policajca nasamarila su više desetaka naivnih staraca kako bi im predali sav novac na čuvanje u ukupnom iznosu 2,5 milijuna eura.

Foto: Pixabay

O slučaju prijevare umirovljenika kojima su lažni policajci uzeli životnu ušteđevinu izvijestila je austrijska policija.

Kriminalci diljem Europe mjesecima se koriste tim lukavstvom, no trojica muškaraca privedenih u Austriji, od kojih su dvojica iz Srbije, a jedan je državljanin Turske, čini se radili su neovisno od mreže iz drugih država, rekao je glasnogovornik policije za njemačku agenciju DPA, piše Jutarnji.

Prijevaru su izvodili od studenoga prošle godine, na način da su telefonski pozivali umirovljenike i predstavljali im se kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provale. Da bi izgledali uvjerljivije, koristili su se manipuliranim telefonskim vezama imitirajući austrijski broj za hitne pozive policiji – 133.

Prijevare starijih: Taktike kojima se prevaranti služe i kako se zaštiti!

Dok bi jedan prevarant žrtvu uvlačio u svoju mrežu putem telefona, drugi bi već bio na vratima s lažnom policijskom značkom, spreman da preuzme ušteđevinu, nakon što bi uvjerili penzionera da je bolje predati novac na čuvanje zbog čestih provala.

Ipak, nisu svi umirovljenici nasjeli. Od nekoliko stotina poziva prevare su im uspjele u najmanje 38 slučajeva. Jedan od dvojice Srbina priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret, a druga dvojica brane se šutnjom.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap