Lalovac: Novac za spas radnih mjesta došao je iz mirovina

Josip Mihaljević
1. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Izgledni kandidat za ministra financija Restart koalicije Boris Lalovac gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije u nedjelju. Govorio je o tomu koliko su mjere koje SDP obećava teške, a kazao je kako je sadašnja Vlada mjere za pomoć gospodarstvu isplatila iz – mirovina.

lalovac

Foto: Boris Lalovac | Youtube screenshot

Potpredsjednik SDP-a i bivši ministar financija Boris Lalovac gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije. Govorio je o tomu koliko je financijski “težak” SDP-ov izborni program, a zaokupio je pažnju izjavom da je država zapravo mjere za pomoć gospodarstvu isplatila s novcem za mirovine.

Jednokratne naknade za ljude s primanjima ispod 2.000 kuna koštale bi 2-3 milijarde kuna, otkrio je Lalovac. Podsjetimo, među njima je i zaštitni dodatak na mirovine u iznosu od 750 kuna. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

“U ovakvim vremenima krize, najugroženiji građani zaslužuju dobiti određeni dio transfera. Država time pokušava postići da se što manje ugrozi građane koji su pogođeni ovom krizom.

Mjere će biti fazne, kada napravimo rebalans proračuna. Sve ćemo prezentirati javnosti”, kazao je Lalovac.

Novac za spas gospodarstva došao iz mirovina?

Ministar financija: "Upogonit ćemo mirovinske fondove, da se oslobode ta sredstva i dio tog novca"

Lalovac je kasnije kazao kako novac za spas radnih mjesta nije došao iz EU, kao što je Vlada govorila, a zatim je sugerirao da je taj novac zapravo došao iz – mirovina:

“Trebaju vrlo jasno reći koliko su novaca dobili. Nisu dobili ništa skoro. To je sve isfinancirano iz tekućeg zaduženja države. To je sve financirao ministar Marić kroz obveznice koje su izdavali preko mirovinskih fondova”, ustvrdio je Lalovac.

Na pitanje voditeljice znači li to da su isplaćeni minimalci u proteklih par mjeseci došli iz naših mirovina, Lalovac je još jednom odgovorio potvrdno:

“Apsolutno. Došli su kroz mirovinske fondove, a taj dio novca je generirao HNB. Pogledajte vrlo jasno koliko je Hrvatska povukla sada novaca vezano za EU fondove ove godine. Planirali smo 17 milijardi kuna, neka iz Vlade kažu koliko su novaca do sada povukli, na kojim projektima i jesu li novce koristili za plaće.

Nisu ih koristili za plaće, oni će vjerojatno taj novac iz EU dobiti naknadno, u nekom iznosu, to je bitka ispred nas. Ali prvi dio likvidnosti je isfinancirala sama država”, kazao je Lalovac.

To se događa stalno

Mirovinski fondovi posudili državi gotovo 11 milijardi kuna

Mirovinski fondovi (II. stup)  upravljaju s oko 110 milijardi kuna imovine, a najveći dio toga (oko 70 posto) je u državnim obveznicama.

Što to zapravo znači i ima li veze s novcima iz kojeg se isplaćuju mirovine trenutačnim umirovljenicima? Nema!

To je siguran posao i za buduće umirovljenike i za državu. S jedne strane, država se jeftino zadužuje kod mirovinaca, a s druge strane oni mirovincima kroz određeni rok moraju vratiti posuđeni novac s kamatom. Država svoje probleme rješava danas, a članovi fonda imaju zagarantirani prinos.

Ministar Marić je još u na početku travnja govorio kako planira “upogoniti i mirovinske fondove, da se oslobode ta sredstva i dio tog novca, da se može na isti način disperzirati i pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva”.

Mjesec dana kasnije, objavili smo vijest kako su mirovinski fondovi državi posudili oko 11 milijardi kuna. Više o tomu OVDJE.