Ministar financija: “Upogonit ćemo mirovinske fondove, da se oslobode ta sredstva i dio tog novca”

Josip Mihaljević
8. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Udar na globalno financijsko tržište uzrokovalo je goleme padove u mirovinskim fondovima diljem svijeta, pa tako i našima. Kako se države nose s golemim padom? Uglavnom ogromnim financijskim injekcijama u gospodarstvo. Slično je napravila i Hrvatske s dva paketa gospodarskih mjera, a ministar financija Zdravko Marić najavljuje da će upogoniti i mirovinske fondove u spas ekonomije.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za Večernji list najavljuje uključivanje mirovinskih fondova u spas državne ekonomije:

“Ono što je do jučer bilo nezamislivo, danas je zamislivo. Mirovinski fondovi upravljaju s oko 110 milijardi kuna imovine, najveći dio toga je u državnim obveznicama. Sve je na stolu. Za prvu ruku, mogu reći da ćemo svakako upogoniti i mirovinske fondove, da se oslobode ta sredstva i dio tog novca, da se može na isti način disperzirati i pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva”, kazao je Marić.

U pitanju su deseci milijardi kuna, a država će, prema svemu sudeći, završiti u proračunskom minusu i bit će novih zaduživanja:

“Procjenjujemo da ukupno moramo dodatno osigurati 65 milijardi kuna što je cca 45% ovogodišnjeg državnog proračuna”, otkrio je Marić.

“Mirovinski fondovi predstavljaju velik potencijal”

O uključivanju mirovinskih fondova u spas ekonomije oglasio se i šef HANFA-e Ante Žigman, koji je za Jutarnji list otkrio moguće scenarije:

“Započeli smo s osnivanjem stabilizacijskog fonda koji će otkupljivati hrvatske državne obveznice, a glavni investitori bili bi mirovinski fondovi (…)

Oni predstavaljaju velik potencijal akumuliran tijekom posljednjih 19 godina koji na različite načine može pomoći u ovoj krizi. Jedan je već spomenut u obliku otkupa državnih obveznica od investicijskih fondova i društava za osiguranje, čime se održava likvidnost tržišta obveznica u ovim teškim vremenima. Također, mirovinski fondovi imaju potencijal za smanjenje javnog duga preuzimanjem poduzeća u državnom vlasništvu. Takva bi imovina ostala u vlasništvu hrvatskih građana, njome bi upravljali mirovinski fondovi, a javni dug bi se smanjio”, kazao je Žigman za Jutarnji list.

Žigman je otkrio kako su od početka pandemije mirovinski fondovi na vrijednosti izgubili oko šest milijardi kuna, gotovo svu dobit iz prošle godine koja je bila rekordna. Naglasio je kako su fondovi dugoročni ulagači i da su ovakve krize veliki izazovi, ali i prilike za zaradu.

 

Ministar financija: “Upogonit ćemo mirovinske fondove, da se oslobode ta sredstva i dio tog novca”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap