Provjerite ‘kusur’: Hrvati u novčanicima sve češće nalaze kovanice susjedne zemlje

Matej Markovinović
17. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Ako ste u kafiću, restoranu ili trgovini platili nešto krupnijom novčanicom, provjerite “sitni” ostatak. Tu i tamo se zna naći i pokoja kovanica od 100 mađarskih forinti, koja neodoljivo podsjeća na jedan euro.

forinte i euri

forinte i euri Foto: mirovina.hr

Prošlo je više od mjesec i pol otkad smo kune zamijenili eurima, a mnogi se još nisu uspjeli naviknuti i prilagoditi na nove kovanice. Među njima su također trgovci i ugostitelji, koji nerijetko, bilo zabunom ili namjerno, umjesto eura kao “kusur” vrate kovanice neke druge valute.

Uz tursku liru i bosanske marke, u novčanicama građana Hrvatske sve se češće može pojaviti i – mađarska forinta. Naime, kovanica od 100 forinti veličinom i težinom neodoljivo podsjeća na jedan euro, dok kovanica od 200 forinti može “proći” kao dva eura ako je netko zaista neoprezan.

Unatoč mnogobrojnim upozorenjima, mnogi misle kako se njima ovakva vrsta “podvale” ne može dogoditi. Isto smo tako mislili i mi, dok nam konobar u jednom zagrebačkom kafiću umjesto dva eura nije vratio dvije kovanice od 100 forinti. Dakle, ukoliko vaš ostatak sadrži više kovanica, utoliko je veća šansa da nećete primijetiti neku forintu, liru ili pak marku.

Iako je veličina i težina kovanice od 100 forinti podjednaka s kovanicom jednog eura, kad se kovanice detaljnije pogledaju i usporede, razlika je ipak jasna. Osim samog lica kovanica i znaka koji su očito različiti, euro ima zlatni obrub i srebrnu unutrašnjost, a forinte imaju srebrni obrub i zlatnu unutrašnjost. To je, doduše, teže za primijetiti po mraku ili u kafićima sa slabijim osvjetljenjem.

Foto: mirovina.hr

U nastavku donosimo i usporedbu turske lire s eurom i konvertibilne marke, koje se također lako mogu naći u vašim novčanicima ako niste oprezni.

Kovanice od 2 eura i 2 konvertibilne marke po veličini su iste, a obje imaju i obrub. | Foto: Mirovina.hr

Kovanice od 2 eura i 1 turske lire su identične po veličini i imaju obrub, pa ih je lako zamijeniti. | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap