Kreću inspekcije u noćnim klubovima, mijenjat će se i odluka o zatvaranju granica

Jasmina Grgurić Zanze
26. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska u posljednja 24 sata ima 56 novooboljelih osoba od koronavirusa. Zaraženi dolaze iz devet županija. Ministar Davor Božnović najavio je inspekcije u noćnim klubovima, a najavio je i da će se odluka o zatvaranju granica revidirati idući tjedan.

dr. Alemka Markotić (Snimak zaslona/N1)

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, Marija Bubaš rekla je na današnjoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite kako od jučer imamo 56 novih osoba zaraženih koronavirusom. Ukupno ih je dosad 2.539. Novi zaraženi dolaze iz Brodsko-posavske županije (1), Varaždinske (1), Koprivničko-križevačke (2), Zadarske (2), Zagrebačke (5), Primorsko-goranske (5), Splitsko-dalmatinske (5), Grada Zagreba (23) te Osječko-baranjske županije (12).

U posljednja 24 sata testirano je 770 osoba, a ukupno dosad njih 75.437. U bolnici je 51 osoba, nitko nije na respiratoru, a broj umrlih ostao je 107. Oporavljenih je 2.150, a jedna osoba više ozdravila je od jučer. Kod kuće se oporavilo 1.317 osoba, a u bolnici 847 zaraženih.

Hoće li Plenković u samoizolaciju?

Premijer Andrej Plenković bio je u kontaktu sa zaraženim tenisačem Granom Ivaniševićem na turniru u Zadru, no zbog toga neće u samoizolaciju.

“Gospodin Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, ovaj ponedjeljak i danas je nalaz pozitivan. Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen, samo oni koji su s njim bili u kontaktu zadnjih 48 sati, a epidemiološke službe će odrediti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne” – rekla je dr. Alemka Markotić.

Revidiranje odluke o zatvaranju granica idući tjedan

Ministar Davor Božinović rekao je da je granicu moguće prijeći bez odlaska u samoizolaciju samo u slučaju neodgodivih osobnih razloga, što je odluka na razini Europske unije koja je postojala i ranije. O takvim slučajevima odlučuje granična policija i uglavnom je riječ o osobama koje se unutar 24 sata vraćaju u svoju zemlju.

Najavio je i da će idući tjedan ponovno razmotriti odluku o zatvaranju granica sa susjednim zemljama.

“Radi se o izmjenama i dopunama odluka koje vrijede do 30. lipnja tako da ćemo način prelaska preko granice revidirati početkom idućeg tjedna. Odluke će se donositi brzo, i u smislu restrikcija i u smislu popuštanja.

Kreću inspekcije u noćnim klubovima

Božinović je najavio i odluku o kontroli pridržavanja epidemioloških preporuka u noćnim klubovima. Kontrolirat će ih inspektori civilne zaštite te ih obilaziti zajedno s policijom.

Svi građani od sutra će morati nositi maske za lice u javnom prijevozu!

“Tamo gdje se uoče nepravilnosti tražit će se da se one odmah uklone. Ako vlasnici to momentalno ne učine, bit će obaviješten državni inspektorat. U interesu uslužnih djelatnika je da se pridržavaju svih preporuka. Jedan od klubova već je obavijestio da zatvaraju i prekidaju s radom. Naš cilj nije represija, nego što više ekonomskih aktivnosti” – kazao je ministar Božinović.

Naglasio je kako ponovno imamo jednak broj zaposlenih kao i prije krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Hoće li maske biti obavezne i u trgovačkim centrima?

Bubaš je kazala da nošenje maski i dalje ostaje na razini preporuke u zatvorenim prostorima, ali da to ne sprječava građane da ih nose prilikom odlaska u trgovačke centre, ako takva odluka već ne postoji na lokalnoj razini. Dodala je da higijena, dezinfekcija i distanca spadaju u bonton.

Većina zaraženih, kazala je Bubaš, su izvana uvezeni slučajevi zbog osoba koje su putovale u druge zemlje, dio ih je iz noćnih klubova, dok među turistima zaraženih slučajeva zasad nema.

Testiramo li dovoljno?

Markotić je odgovarajući na pitanje medija rekla kako se testiraju svi oni koji bi trebali te da kapaciteta sada ima i više nego dovoljno kako bi se provodio potreban broj testova, i veći od ovog sada. Kazala je i da ima šanse da se epidemija smiri vrlo brzo, što će ovisiti prije svega o ponašanju svih nas. Ljudi su se već počeli opreznije ponašati, dodala je.

Upitana o kritikama na račun rada Stožera od strane znanstvenika Ivana Đikića izrazila je čuđenje, jer se sve radi temeljem relevantnih informacija i podataka relevantnih institucija, a dodala je i kako nikada nisu rekli da je Hrvatska pobijedila virus koji je čitavo vrijeme kako u svijetu, tako i među nama.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap