Kreće isplata nacionalne mirovine za lipanj, korisnika i dalje malo

Jasmina Grgurić Zanze
15. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Više od pola godine prošlo je otkako je Vlada uvela nacionalnu naknadu za osobe starije od 65 godina. Iako su predviđali da će broj korisnika biti najmanje 20 tisuća, njih je puno manje, a razlog su strogo postavljeni uvjeti kako bi oni bez prava na mirovinu svakog mjeseca dobili barem 800 kuna.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestio je danas da će nacionalnu naknadu za starije osobe za lipanj isplatiti sutra, u petak 16. srpnja 2021. Za isplatu lipanjske naknade osigurano je 4.127.733,32 kuna iz državnog proračuna.

Premalo korisnika zbog strogih uvjeta

Otkako je uvedena početkom ove godine, u šestoj isplati nacionalnu “mirovinu” dobit će samo 5.196 korisnika. Riječ je o osobama starijima od 65 godina, a koje nisu stekle minimalnih 15 godina radnog staža potrebnih za dobivanje umirovljeničkog statusa. A takvih je u Hrvatskoj puno više, oko 60 tisuća!

Korisnika naknade od 800 kuna također je četverostruko manje njego što je i sama Vlada predvidjela, najmanje 20 tisuća. Među primateljima naknade najviše je starijih žena bez mirovine, njih 65,34 posto, dok 34,66 posto čine muškarci.

Razlog malog broja korisnika strogo su postavljeni uvjeti pa tako pravo ne ostvaruju građani bez mirovine ukoliko žive u kućanstvu s prihodima većim od 800 kuna po članu. Na primjer, ako supruga nema mirovinu jer nije (dovoljno) radila, a muž ima 1.601 kunu mirovine, ona neće dobiti naknadu.

Isto tako, iznos naknade jednak je socijalnoj pomoći za samca, što je također obeshrabrilo dio potencijalnih korisnika da se prebace s jedne pomoći na drugu. Uz to, potreban je i račun u banci, što mnoge starije i siromašne osobe u ruralnim krajevima bez primanja, nemaju.

Uvjeti za dobivanje nacionalne mirovine od 800 kuna

Podsjećamo, pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800,00 kn
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.
  • Iznimno, korisnik prava na mirovinu korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

“Napominjemo da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani” – poručuju iz HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap