Krajem ovog tjedna u Hrvatskoj kreće nestašica lijekova tri farmaceutske tvrtke

Luka Kalac
7. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Čak šest lijekova se neće moći kupiti u ljekarnama diljem Hrvatske i to već od kraja ovog radnog tjedna. Tri farmaceutske tvrtke, Pliva, Krka-farma i Stada prijavile su nestašicu lijekova. Riječ je o Plivinom Sumamedu i Azimedu, a zatim o lijeku naziva Apleria, Kenalog i Naklofen slovenske tvrtke Krka-farma. I za kraj, loše vijesti iz Njemačke za pacijente koji se bore s leukemijom. Farmaceutska tvrtka Stada prijavila je nestašicu lijeka protiv leukemije naziva Etraga koji pacijentima neće biti dostupan sve do 30. ožujka.

Osoba uzima tabletu iz kutije u ruku

Uzimanje lijeka | Foto: Rawpixel

Nestašica lijekova ponovno je pogodila sve pacijente u Hrvatskoj, kao i osobe čije zdravstveno stanje ovisi o redovnom uzimanju lijekova. Lijek za srčane tegobe, kao antibiotik i lijek protiv leukemije, samo su neki od lijekova koji neće biti dostupni u ljekarnama nekoliko tjedana.

Riječ je o tri farmaceutske tvrtke od kojih je prva na listi ona hrvatska, Pliva. Prijavljena je nestašica Plivinog antibiotika Sumamed 250 mg tvrde kapsule azitromicin dihidrat i Azimed 250 mg tvrde kapsule azitromicin dihidrat. Razlozi nestašice navedenih lijekova su povezani s proizvodnjom. Na tržištu ih neće biti pet tjedana, točnije od 9. veljače do 15. ožujka 2024. godine.

Slovenska farmaceutska tvrtka Krka-farma je prijavila nestašicu tri lijeka. Radi se o lijeku naziva Apleria 25 mg filmom obložene tablete eplerenon. Ovaj medikament se prvenstveno koristi za srčane tegobe te ga neće biti moguće nabaviti od 12. veljače do 14. ožujka. Zbog povećane potražnje nedostupan je i lijek Kenalog 40 mg/ml suspenzija za injekciju triamcinolonacetonid i to sve do 22. veljače. U prvom redu se koristi za liječenje bolova u zglobovima, oteknuća i ukočenosti kod upalnih poremećaja poput reumatoidnog artritisa, piše danica.hr.

Isto tako, zbog povećane potražnje doći će i do nestašice lijeka Naklofen 75 mg/3 ml otopina za injekciju diklofenaknatrij u razdoblju od 9. veljače do 22 veljače. Inače, on se koristi kao protuupalni lijek za reumatoidni artritis, ali i za reumatizam zglobova i kralježnice, odnosno artrozu i spondilozu. Nestašicu jednog lijeka prijavila je i njemačka farmaceutska tvrtka Stada. Zbog povećanje potražnje pacijentima neće biti dostupan lijek protiv leukemije Etraga 25 mg/ml prašak za suspenziju za injekciju azacitidin sve do 30. ožujka.

Podsjećamo kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio bazu svih lijekova. U toj bazi samostalno možete provjeriti cijenu, doplatu i nestašicu za svaki lijek o čemu smo više pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap