Kraj vječne dileme: Evo koja je razlika između pekmeza, marmelada i džema

Matej Markovinović
9. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Štrudla, gibanica, savijača i pita nisu isto, pa tako nisu ni mnogima omiljeni namazi, pekmez, marmelada i džem. Kako bi konačno riješili vječnu dilemu koja mnogima krade san, odlučili smo vam objasniti koja je razlika između tih slatkih, voćnih namaza.

Foto: Unsplash

Pekmez, džem i marmelada slatki su i voćni namazi, od kojih mnogima sline cure. Savršeni su za mazanje palačinki, mazanje na kruh, a iako nije preporučljivo, može ih se čak jesti i na žlicu.

Ipak, iako je riječ o namazu na kojem su odrastale generacije, mnogi nisu svjesni koja je točna razlika između pekmeza, džema te marmelade i postoji li ona uopće. Iz tog razloga, donosimo objašnjenje koje će olakšati ovu vječnu dilemu.

Pekmez

Pekmez je, naime, prvenstveno gusta smjesa voća u koju se dodaje šećer po želji. Kako prenosi portal Miss7, voće se kuha dok ne postane u potpunosti gusto, a kod pripreme se ne koristi pektin niti bilo kakva limunska kiselina, Pekmez može sadržavati komadiće voća, ali to najčešće nije slučaj.

Marmelada

Slično kao i pekmez, marmelada se dobiva ukuhavanjem voća dok se ne dobije smjesa dovoljno gusta za mazanje na, primjerice, kruh, palačinke ili vafle. Za razliku od pekmeza, marmelada ne smije sadržavati komadiće voća, već mora biti u potpunosti maziva, zbog čega se često u nju dodaje i želatina. Nepisano je pravilo da se marmelada radi isključivo od agruma.

Zašto se pravimo da su štrudla, gibanica, savijača i pita isto? Evo koje su razlike

Džem

Džem je, za razliku od marmelade, nešto teže maziv na kruh ili palačinke. Prema pravilima, džem bi se trebao pripremati od isključivo jedne vrste voća, a poželjno je da se komadići lako primijete i osjete pod zubima. Upravo mu to slabije kuhano voće daje potrebnu ćar. Šećer se dodaje po želji, ali on najčešće nije potreban.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap