Zašto se pravimo da su štrudla, gibanica, savijača i pita isto? Evo koje su razlike

Matej Markovinović
3. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Uz vječnu raspravu postoji li burek od sira, na našim prostorima u razgovorima često niče još jedno pitanje – jesu li štrudla, gibanica, savijača i pita ista stvar. E pa, kako bi konačno riješili tu dilemu, donosimo objašnjenje.

Screenshot: YouTube/Domaći Recepti

Neki kažu da su štrudla, gibanica, savijača i pita ista stvar. Neki pak tvrde da su gibanice i pite kolači, dok su štrudle i savijače rezervirane samo za slane poslastice. Riječ je, dakle, o vječnoj raspravi koja mnogima zadaje glavobolju i neopisive frustracije.

Pita je zapravo…

Ako se, naime, po strani stave razlike koje zadaje vaš kraj iz kojega dolazite, štrudla, gibanica, savijača i pita razlikuju se prvenstveno prema načinu pripreme tijesta i na koncu – pečenju.

Na internetu se mogu pronaći razne definicije, ali ona najzastupljenija je ta da je pita zapravo kolač od vučenog, svježeg i beskvasnog tijesta, koje se može napuniti raznoraznim nadjevima.

Tijesto pite mota se u tanke role te se u obliku krugova stavlja u posudu za pečenje, što joj daje onaj prepoznatljivi oblik zahvaljujući kojem svima cure sline kad ga vidi.

Bakina kuhinja: Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj

Gibanica je slojevita pita

S druge strane, savijača je napravljena od istog tijesta kao pita, samo se ono prije stavljanje nadjeva reže u ploške, pošprica se kombinacijom ulja i vode te se zarola u posudu za pečenje, odnosno protvan.

Štrudla se najviše može usporediti sa štruklima. Radi se na gotovo identičan način kao i savijača, osim što se prije pečenja ili čak kuhanja režu u malo veće “jastučiće”.

Na koncu, gibanica je zapravo vrsta slojevite pite, koja se obično nedjeva bijelim kravljim sirom s uljem i jajima. Ima nešto deblje tijesto, odnosno kore.

U svakom slučaju, kako god da vi nazivali vašu pitu, gibanicu, savijaču ili štrudlu, činjenica je da je riječ o zaista finim jelima, koja lako ispune kuću ugodnim mirisom i dobrim raspoloženjem.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap