Koronavirus probio se u još jedan dom za starije i nemoćne osobe

Jasmina Grgurić
30. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije raste, kao i u ostatku Hrvatske, broj zaraženih koronavirusom. Među zaraženima su i korisnici jednog doma za starije i nemoćne osobe u Daruvaru, gdje je u subotu bilo 12 pozitivnih korisnika, a zaražen je i dio osoblja.

Nakon osam mjeseci života i rada u posebnim uvjetima i po vrlo strogim protokolima, koronavirus ipak se probio u Dom za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković u Daruvaru. Od ukupno 45, pozitivnih je 12 korisnika, a zaražen je i dio osoblja Doma, potvrdila je to nakon što su dobili nalaze nakon izvršenog testiranja, ravnateljica ustanove Marina Vulinović, piše Radio Daruvar.

Korisnici smješteni u ovoj ustanovi još su u utorak pokazivali jasne simptome, povišenu tjelesnu temperaturu, što je odmah javljeno liječnicima i epidemiološkoj službi, nakon čega je obavljeno testiranje.

Dugo su izdržali: Zaraženo 26 korisnika iz gradskih domova za starije u Zagrebu

Simptome je razvilo i šest zaposlenika od ukupno 25 u kolektivu te se trenutno nalaze na kućnom  liječenju. Ostalima je izrečena mjera samoizolacije. Ipak, imaju propusnicu s kojom se smiju kretati na posao i s posla kući.

Prema riječima ravnateljice, svi se osjećaju dobro, pod liječničkim su nadzorom uz blage simptome, ne preveliku tjelesnu temperaturu, uz liječenje tabletama za njezino snižavanje te u pojedinim slučajevima i terapiju antibioticima.

Sutra će, u utorak, biti testirana kompletna ustanova, dakle svi korisnici i djelatnici, nakon čega će se znati stvarno stanje u ovom domu umirovljenika. Inače, riječ je o ustanovu u sklopu tamošnjeg samostana.