Koronavirus odnio 130 života, više od 6.000 zaraženih, Kina gradi nove bolnice

Jasmina Grgurić
29. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Situacija sa smrtonosnim koronavirusom poprilično je uzela maha. Dok se neki bave anlizama kako će to utjecati na proizvodnju i izvoz automobilske industrije i pametnih telefona, umrlo je 130 osoba, a više od 6.000 ih je zaraženo. Kina nastavlja graditi nove bolnice. Četvero hrvatskih državljana zatražilo je evakuaciju iz Wuhana, a zaraženo je i četvero njemačkih državljana.

Ilustracija: Unsplash

Kineska provincija Hubei, iz koje se epidemija smrtonosnog koronavirusa proširila po zemlji i inozemstvu, priopćila je da je još 25 pacijenata umrlo te su izvijestili o 840 novih oboljenja, piše Index. Prema posljednjim podacima, u Kini je od koronavirusa umrlo 132 ljudi. Tamo je gotovo 6.000 ljudi zaraženo, a globalno 6.056 ljudi.

Prva kineska bolnica za pacijente zaražene koronavirusom otvorena je u Huanggangu. Radnici i volonteri dva su dana preuređivali praznu zgradu u zdravstvenu ustanovu u kojoj se nalazi 1.000 kreveta. Još jedna bolnica gradi se u samom epicentru epidemije, gradu Wuhanu, a očekuje se da će biti završena krajem ovog tjedna, samo tjedan dana nakon početka gradnje.

virus

Istraživanje: Neizlječivi virus od kojeg boluje preko pola svijeta zapravo poboljšava imunitet kod starijih

U Njemačkoj su potvrđena četiri slučaja zaraze koronavirusom. Sve zaražene osobe su zaposlenici tvrtke Webasto koja se bavi autodijelovima. Također, na stotine Britanaca koji će biti evakuirani iz kineskog grada Wuhana moglo bi se naći pod karantenom tijekom dva tjedna nakon povratka u Veliku Britaniju.

Iz Wuhana četvero je hrvatskih državljana zatražilo evakuaciju. Troje ih ondje živi već dulje vrijeme, a jedna je osoba nedavno došla u posjet prijateljima. Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je hrvatskim državljanima koji žele napustiti Wuhan ponuđena evakuacija u organizaciji partnera iz Europske unije.

Aktiviran je Mehanizam civilne zaštite EU na zahtjev Francuske te je organiziran zračni most za evakuaciju građana EU. Danas je prema Wuhanu poletio prvi avion kojim će se evakuirati 250 francuskih državljana, a do kraja tjedna bi trebao poletjeti drugi avion za još 100 građana europske unije. Osim EU, svoje građane iz Wuhana evakuiraju i Sjedinjene Američke Države koje su objavile da će evakuirati i EU državljane svojim avionima, piše T portal.