Korona zaustavila uskrsnice za umirovljenike, neki će ih dobiti tek za – Božić!

Jasmina Grgurić
23. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Pandemija koronavirusa nije se krajnje nezgodno poklopila samo s vremenskim nepogodama kojima ovih dana svjedočimo diljem Hrvatske, nego i s isplatom uskrsnica za umirovljenike. Neki će bez njih ostati, jer su gradske uprave stopirale isplatu, drugi će ih dobiti tek za Božić, sok su pojedini gradovi pronašli rješenje putem Hrvatske pošte. Kako će se Uskrs ipak “održati” veliki je ovo udarac na ionako osiromašene novčanike starijih osoba s malenim mirovinama.

Uskrsnice se u Sisku isplaćuju na gradskim blagajnama, što sada nije moguće Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Na desetke općina i gradova posljednjih su tjedana donosili odluke o isplati uskrsnica umirovljenicima. Mnogi koji su poveselili iznosima od 100 do 500 kuna, zbog koronavirusa ostati će bez novca za šunkicu, jaja, kolače… Neki su gradovi odgodili isplatu do daljnjeg, drugi su je prebacili sve do Božića, a treći su ipak pronašli način.

Sisak odgodio isplatu, u Istri uskrsnice za – Božić

Sisak uskrsnice već nekoliko godina zaredom isplaćuje na gradskim blagajnama. No, okupljanje zbog širenja zaraze koronavirusa nije moguće pa su isplatu zaustavili do daljnjeg. Od 100 do 300 kuna trebalo je biti isplaćeno tisućama starijih i nezaposlenih građana, pri čemu je cenzus za umirovljenike postavljen visoko za mirovine sve do 5.000 kuna.

Podjela novca najprije je još krajem veljače prolongirana na 23. ožujka, a sada je odgođena do daljnjeg. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je da su dobili odbijenicu HZMO-a da uplata ide direktno na račun, stoga Grad Sisak čeka povoljnije okolnosti za podjelu. Kada će to biti, nitko ne zna pa će tako sisački umirovljenici Uskrs dočekati bez obećane pomoći.

A dio Istre uskrsnice će dobiti tek za – Božić.

Umirovljenicima "za šunkicu" do 200 kuna daje još nekoliko gradova

“U brizi za najosjetljiviju skupinu  sugrađana, a to su  u prvom redu naši umirovljenici te u svrhu sprečavanja širenja epidemije bolesti korona virusa COVID-19, Grad Labin te općine Raša, Kršan, Pićan i Sv. Nedelja odgađaju podjelu tradicionalnih Uskrsnica svojim umirovljenicima i korisnicima socijalnog programa. Slijedom toga Grad Labin i općine Labinšćine će zaostale Uskrsnice dijeliti zajedno sa Božićnicama uoči Božićnih blagdana” – objavio je još prošloga tjedna odluku na mrežnim stranicama gradonačelnik Valter Glavičić.

Osijek našao način, isplata ide preko pošte

Grad Osijek pronašao je način. Uskrsnice umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama isplaćivat će se preko pošte ovaj tjedan. Isto tako, do listopada su produljili rok za prijavu osobama s inozemnom mirovinom, umirovljenike koje rade te sve druge koji nisu u evidenciji HZMO-a.

Osijek povećao cenzus za uskrsnice umirovljenicima zbog usklađivanja mirovina!

“Do blagdana Uskrsa isplatit će se, zahvaljujući Hrvatskoj Pošti, na kućne adrese uskrsnice za 7.343 korisnika starosnih, prijevremenih starosnih mirovina i obiteljskih mirovina i korisnicima invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a nisu u radnom odnosu na temelju ispisa korisnika mirovine s iznosom do 2.200 kuna koji je Gradu Osijeku dostavljen od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje” – obavijestili su na svojim stranicama.

Osjele uskrsnice iznose od 100 do 400 kuna i bit će od velike pomoći starijim građanima za nadolazeće blagdane.

Odluku o isplati donijeli su i grad Belišće, općina Gornji Kneginec te još neki gradovi i općine, drugi pak traže način, a neki će uskrsnice isplatiti poštm ili na račune građana. Stoga se građanima preporuča da se putem maila, telefona ili na internetskim stranicama jedinica lokalne samouprave informiraju o isplati uskrsnica.