Korisnici domova u prljavim pelenama uzaludno mole za pomoć

Jasmina Grgurić
29. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Proboj virusa u domove za starije i nemoćne osobe pogodio je gotovo sve razvijenije zemlje Europe i svijeta. Osoblje u ustanovama nema dovoljno resursa, a možda ni realne brige, kako bi pomoglo svima na adekvatan način. Ovih dana stižu ozbiljne poruke kako korisnici leže u prljavim pelenama i vape za pomoći, ali – uzaludno.

Ilustracija: Pixabay

Osoblje je u domovima za starije u Kanadi korisnike ostavljalo u prljavim pelenama i ignoriralo njihove vapaje u pomoć, otkrili su tamošnji vojnici.

Vojnici koji pomažu u domovima za starije u jeku pandemije koronavirusa u Kanadi vidjeli su da osoblje ostavlja pacijente u prljavim pelenama, ignorira pozive u pomoć te koristi nesteriliziranu opremu, pokazao je izvještaj objavljen u utorak, piše Al Jazeera.

Oko 80 posto svih preminulih su korisnici domova

Koliko je situacija ozbiljna, govori podatak da je u domovima za starije umrlo gotovo 80 posto svih preminulih osoba od koronavirusa u Kanadi. Situacija je posebno kritična u  Ontariju i Quebecu, gdje u ovim ustanovama pomaže oko 1.400 vojnika.

Službeni izvještaj oružanih snaga o pet najsnažnije pogođenih domova u Ontariju otkriva da su pacijenti ostavljani u pelenama s fekalijama, te da su im po sobama hodali žohari i mravi.

“Pacijenti su zapomagali za pomoć, a osoblje nije odgovaralo između 30 minuta i dva sata” – piše u službenom izvještaju vojske.

Izvještaj koji slama srce

Premijer Ontarija Doug Ford rekao je kako mu je od svih izvještaja koje je pročitao u životu ovaj najviše slomio srce. Obećao je stoga kompletnu istragu i priznao da je sistem skrbi urušen i desetljećima zanemarivan prije nego je koronavirus prelio čašu.

“Ja ću popraviti taj sistem, bez obzira koliko to stajalo” – rekao je Ford.

bedeković vesna
Socijalni radnici otkrili kako su izgledala protekla tri mjeseca u domovima za starije

Premijer Justin Trudeau rekao je da je šokiran i bijesan zbog sadržaja izvještaja, a već je ranije ovaj mjesec upozorio na potresno stanje u domovima za starije i nedostatak osoblja, zbog čega djelatnici rade prekovremeno.

Od vojske su zatražili da ostane pomagati u domovima duže nego što je to planirano, za što odobrenje trebaju dobiti od federalne vlade. Kanada ima gotovo 87.000 zaraženih i 6.700 smrtnih slučajeva od COVID-a 19.

Korisnici domova u prljavim pelenama uzaludno mole za pomoć
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap