Bitka za Pantovčak: Milanović zaostaje za predsjednicom, ali podrška građana mu raste

Jasmina Grgurić
8. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Među devetero potencijalnih kandidata, dileme nema. Kolinda Grabar Kitarović ima najveću podršku građana, ali nedovoljnu za pobjedu u prvom krugu. U drugom bi se susrela s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, kojemu je za petama Dalija Orešković.

Snimak zaslona/Youtube

Kako kod građana stoje političke stranke, njihovi čelnici, Vlada i Sabor, imali smo prilike vidjeti jučer. No, istraživanje CRO demoskopa agencije Promocije plus za RTL okriva i preferencije građana kada je riječ o kandidatima za nadolazeće predsjedničke izbore koji nas čekaju ove godine.

Da su izbori danas, dileme nema. Povjerenje građana odnijela bi aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Doduše, povjerenje koja sada uživa nije dovoljno za pobjedu u prvom krugu, pa bi joj trenutnih 37 posto podrške donijelo tek uvjerljivu utrku za drugi krug.

Bivši predsjednik građane nije dojmio

Kako sada stvari stoje, tamo bi se susrela oči u oči s nekadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem koji je na 19,6 posto. Zanimljivo je pak kako podrška predsjednici pada, za jedan posto u siječnju te četiri posto u prosincu, što je ukupno pet posto manje u svega dva mjeseca. S druge strane, Milanoviću potpora građana raste za dva posto u odnosu na mjesec ranije.

Visoko kotira i nekadašnja povjerenica za odlučivanje o sukobu interesa. Tako se Dalija Orešković nalazi na 12,3 posto podrške, što je puno s obzirom da je ona u politici svježe lice, za razliku od prethodna dva već prekaljena konkurenta. Oni pak nisu ni potvrdili hoće li se uopće upustiti u utrku za predsjednika.

Kod Orešković je također zanimljivo što ona prema istraživanjima uzima po desetak posto birača SDP-a i Živog zida, ali i Mosta. Ivo Josipović svojim biračima, zahvaljujući kojima je bio predsjednik, očito nije ostao u najboljem sjećanju, jer bi ga sada podržalo svega 7,8 posto ispitanih.

Božo Petrov kotira lošije od Sinčića i Bandića

Ivana Sinčića kao predsjednika vidi pak 4,5 posto, a potpora mu pada kao i njegovoj stranci. Također, Milan Bandić ima jednaki rejting kod naših građana.

Božo Petrov je na manje od toga, podrška mu je u padu te se trenutno nalazi na 4,2 posto. Bruna Esih kao moguća kandidatkinja je na 3,9 posto, a bivši Mostovac Marko Vučetić na svega 1,2 posto. Famozni “Nitko” ima više potpore od sva tri prethodno nabrojana kandidata, 4,4 posto.

Zaključno, u drugom bi krugu bio dvoboj Kitarović- Milanović, pri čemu bi ga predsjednica potukla za 14,1 posto glasova više.

Istraživanje je provela agencija Promocija plus od 31 siječnja do 4. veljače 2019. CATI metodom, telefonski na uzorku od 1.300 ispitanih punoljetnih građana.

 

Bitka za Pantovčak: Milanović zaostaje za predsjednicom, ali podrška građana mu raste
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap