Kolinda Grabar Kitarović može već sada u povlaštenu starosnu mirovinu

Jasmina Grgurić
25. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Osim saborskih zastupnika i članova Vlade koji iz svijeta politike mogu u mirovinu prema znatno povoljnijim uvjetima od običnih građana, tu mogućnost ima i predsjednik države. Pritom on ne mora zadovoljavati ni uvjet radnog staža, a ni životne dobi kako bi se odmah po obnašanju svoje dužnosti umirovio. Na povlaštenu starosnu mirovinu pravo ima i bivša predsjednica Kolinda Grbar Kitarović, koja trenutno koristi druge izdašne beneficije.

kolinda grabar kitarović

Foto: Kolinda Grabar-Kitarović | Youtube screenshot

Nakon što odradi petogodišnji mandat, predsjednik države ima pravo otići u mirovinu, i to neovisno o tomu koliko godina staža ili života ima. Drugim riječima, samo taj posao mu je dovoljan da se umirovi, makar bio i vrlo mlad. Iako se ovakva mirovina određuje prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, dakle općim propisima, ona po navedenim uvjetima spada i te kako u povlaštene.

Primat će radije 25 tisuća kuna plaće

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trenutno koristi sve moguće povlastice koje su proizašle već iz same činjenice da više nije na toj funkciji. Tako će  pola godine primati naknadu u visini pune plaće, oko 25 tisuća kuna neto te pola godine u visini 50 posto plaće, oko 12,5 tisuća kuna neto. Navodno, beneficiju koja joj pripada prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika ne namjerava koristiti u punom opsegu već dok ne dobije prvi honorar od međunarodnih konferencija i predavanja.

No, ima pravo i na mirovinu, koju za sada neće koristiti.

marko pavić
Sabornike i ministre čekaju mirovine do 85 posto plaće, a u njih mogu već sa 50!

„Prema članku 2.a važećeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koji je stupio na snagu 22. veljače 2013., predsjednik Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti ima pravo na mirovinu. Svota mirovine određuje se kao starosna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (općem propisu), prema ostvarenom mirovinskom stažu i plaćama tijekom radnog vijeka“ – objasnili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za Faktograf.

U starosnu mirovinu može 10 godina prije ostalih žena

Ovakva starosna mirovina uvelike se razlikuje po uvjetima koje zadovoljiti trebaju svi ostali građani pa je samim time povlaštena. Prema tim istim općim propisima, građanin mora imati najmanje 15 godina staža te 65 godina života, odnosno 62,5 za žene. Kolinda Grabar Kitarović ima deset godina manje, iako uvjet godina staža zadovoljava i prema ovakvim propisima, jer je karijeru započela još 1992. godine. Dakle, kada bi sada otišla u starosnu mirovinu, povlasticu bi mogla iskoristiti deset godina ranije nego ostale žene u Hrvatskoj.

Od veljače 2013. godine postroženi su uvjeti prema kojima se računa mirovina bivšeg predsjednika. Naime, do tada se ona određivala temeljem Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te je predsjednik države nakon prestanka dužnosti mogao steći pravo na mirovinu u visini 90 posto predsjedničke plaće, bez drugih uvjeta. Pravo na tu mirovinu ostvario je Stjepan Mesić koji je predsjedničku dužnost obavljao u dva mandata od 2000. do 2010. godine, piše Faktograf.

Kolinda Grabar Kitarović može već sada u povlaštenu starosnu mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap