Koliko još covid dodataka treba isplatiti? Ne zna se

Josip Mihaljević
4. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Covid dodatak za mnoge je završena priča, ali dobar dio građana još uvijek nije ostvario svoje pravo. Procjenjuje se da ih je oko 250 tisuća, a konačna brojka bit će poznata tek nakon isplate. Pitali smo HZMO koliko ljudi je dostavilo potrebnu dokumentaciju za drugu rundu isplate, ali ni oni nemaju točan podatak.

kune i euri

Foto: Josipa Vrankulj, bauštela.hr

Prošloga tjedna na redakciju portala stigao je poveći broj upita glede isplate covid dodatka. Većina korisnika novac je već dobila i to u prvom krugu isplate. Radi se o ljudima koji su radni staž ostvarili samo u Hrvatskoj, HZMO zna kolika su im primanja, pa su im novci automatski sjeli na račun. Takvih je oko 600 tisuća.

No, kako je najavljeno da će covid dodatak dobiti oko 850 tisuća umirovljenika, pretpostavlja se da će ih u drugom krugu isplate (u srpnju 2021.) biti oko 250 tisuća, iako, saznajemo, ni to nije sigurna informacija.

Kako bi umirovljenici koji su dio radnog staža ostvarili izvan države dobili covid dodatak na koji imaju pravo, moraju do kraja lipnja HZMO-u dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine. O tom smo procesu pisali OVDJE i OVDJE.

HZMO: Ukupni broj korisnika bit će poznat tek nakon isplate

Pitali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koliko su dokaza o visini inozemne mirovine zaprimili u prvih mjesec dana otkako su otvoreni rokovi i koliko takvih umirovljenika na koncu očekuju u isplati predviđenoj za srpanj.

Covid dodatak još uvijek nije dobilo puno umirovljenika: Evo što morate napraviti!

“Nakon obrade podataka, u prvoj polovici srpnja, imat ćemo točnu brojku korisnika koji su dostavili dokaz o iznosu inozemne mirovine isplaćene za ožujak 2021., odnosno izjavu da ne prima inozemnu mirovinu (korisnici koji su navršili inozemni staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu).

S obzirom da ne raspolažemo podacima o visini inozemnih mirovina, ukupan broj korisnika, koji će primiti jednokratno novčano primanje u drugoj isplati u srpnju, u ovom trenutku ne možemo potvrditi”, odgovorili su nam iz HZMO-a.

Pitali smo ih jesu li možda razmišljali da umirovljenike obavijeste poštom o proceduri dostave dokaza za drugi krug isplate, ako imaju sve ostale uvjete propisane u Odluci – kažu kako slanje takve obavijesti poštom “nije bilo izvedivo”:

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje informira korisnike o potrebi dostave dokaza o visini inozemne mirovine sredstvima javnog priopćavanja putem medija, na vlastitim kanalima (web stranica, društvene mreže), te u svim poslovnim jedinicama HZMO-a diljem Hrvatske zainteresirani građani dodatno se informiraju osobno, telefonom ili putem e-pošte.

S obzirom da ne raspolažemo točnom informacijom kojim korisnicima kumulativni iznos hrvatske i inozemne mirovine ne prelazi iznos od 4.000 kuna, nije bilo izvedivo slanje upute putem pošte”, zaključuju u Zavodu.

Koliko još covid dodataka treba isplatiti? Ne zna se
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap