Koliko bi moglo iznositi prvo usklađivanje mirovina u 2022. godini? Nije bajno

Josip Mihaljević
18. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Za točan izračun usklađivanja mirovina nedostaju samo podaci o kretanju plaća za studeni i prosinac 2021. godine. Tu ne bi trebalo biti većih iznenađenja pa se iz danas raspoloživih podataka može prognozirati prvo usklađivanje mirovina u 2022. godini. Trebale bi rasti tek 2 posto!

umirovljenici bocaju

Foto: Unsplash

Mirovine bi u ožujku ove godine trebale rasti za oko 2 posto! Prosječna mirovina od 2.646 kuna bi time porasla za 54 kune.

Tako pokazuje formula usklađivanja prema sada dostupnim podacima, ali još uvijek nedostaju podaci o kretanju plaća za studeni i prosinac 2021. godine. Državni zavod za statistiku će plaće za studeni objaviti za nekoliko dana, a plaće za prosinac za mjesec dana. Tek tada će se točno u decimalu formulom usklađivanja moći odrediti točan postotak usklađivanja.

Međutim, većina podataka potrebna za izračun već je dostupna pa smo, kao i uvijek, zamolili HSU-ovog Željka Šempera za prognozu.

Šemper brutalno kritizirao Marića: Kako je moguće da ministar financija ovo ne zna?

“Potrošačke cijene, odnosno inflacija, su definitivno poznati. Podaci za plaće će biti za studeni 20. siječnja, a za prosinac oko 20. veljače. Usklađivanje bi zasad, bez dva mjeseca plaća bilo oko 2,04%!

Kod ovog usklađivanja to će od 1. srpnja 1999. od 45 polugodišta biti tek sedmo polugodište gdje je rast cijena bio veći od rasta plaća!”, kazao nam je Šemper.

Formula usklađivanja u obzir uzima dva podataka, kretanje bruto plaća svih zaposlenih u RH i indeks potrošačkih cijena odnosno inflaciju. Uspoređuje se prijašnjih šest mjeseci sa šest mjeseci koje im prethode, a do točnog podatka usklađivanja dolazimo zbrajanjem 70 posto povoljnijeg faktora i 30 posto nepovoljnijeg faktora.

U pravilu, “motor” rasta mirovina uglavnom je bio rast plaća, ali kao što Šemper ističe, ovoga puta će inflacija biti ta koja će pogurati mirovine. Zadnji puta se ovo dogodilo u drugoj polovici 2013. godine kada je Hrvatska bila u recesiji.

Sve u svemu, rast mirovina od 2,04 posto (postotak je podložan promjeni) ni približno neće pokriti novonastale životne troškove uslijed rasta cijena. Dapače, može se reći da će umirovljenici zapravo izgubiti kupovnu moć jer takvo usklađivanje neće pokriti ni polovicu inflacije koja na godišnjoj iznosi preko 5 posto!

Koliko bi moglo iznositi prvo usklađivanje mirovina u 2022. godini? Nije bajno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap