Koje su opasnosti vlastoručno pisane oporuke i može li se opozvati darovni ugovor?

Josip Mihaljević
12. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske u sklopu projekta Savjetnik ‘kod kuće’ održao je tri informativna dežurstva na kojima su zainteresiranim umirovljenicima objašnjavali razne pravne začkoljice. Projekt je krenuo u veljači, a najnoviji ‘Glas umirovljenika’ donosi detalje i odgovore na najpopularnija pitanja.

Foto: Pixabay

Jedan od najvažnijih dokumenata za svaku odraslu osobu, pogotovo onu koja ima više potencijalnih nasljednika, jest oporuka. Sindikat umirovljenika Hrvatske proveo je u veljači tri informativna dežurstva u sklopu projekta Savjetnik ‘kod kuće’ na kojima su umirovljenici mogli čuti korisne savjete i dobiti odgovore na pravne začkoljice koje ih muče.

Kako osigurati oporuku i što ako se predomislite?

Što s imovinom nakon smrti? Ovako trebate napisati i pohraniti oporuku

Na pitanja su im odgovarali pravnici SUH-a, Štefica Salaj i Vedran Grahek, koji su održali kratku prezentaciju na temu Zakona o nasljeđivanju. Tridesetak posjetitelja dobilo je kratak uvid u razlike između oporuke i drugih ugovora o nasljeđivanju, kao i o razlikama i opasnostima potpisivanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Najviše interesa je, piše Sindikat umirovljenika u najnovijem broju ‘Glasa umirovljenika’, privuklo pitanje oporuke. Sudionici su saznali da kako je vlastoručna oporuka najčešći oblik oporuke, ali i da je u praksi najčešće krivotvorena. Pored toga, postoji opasnost da je netko ne uništi. Što napraviti da se zaštitite od takvih situacija i izbjegnete velike neugodnosti za vaše nasljednike?

SUH-ovci kažu da ju je najbolje deponirati na sudu ili u registar javnobilježničke komore. Ona tada postaje maksimalno zaštićena, ali tu se može javiti i drugi problem – što ako netko želi opozvati oporuku? Pravnici poručuju da oporuku onaj koji ju je i sastavio uvijek može opozvati, izmijeniti ili sastaviti novu. Bitno je samo naznačiti mjesto i datum sastavljanja.

Može li se opozvati darovni ugovor?

U drugom dežurstvu SUH-ovci su se pozabavili sličnom temom – darovnim ugovorima. Sudionici su imali konkretna pitanja o tematici – jedan je pitao što ako ono oporučno svu imovinu ostavi unuku (ili drugoj osobi koju odabere) i on umre? Tko će dobiti imovinu?

SUH-ov pravnik Vedran Grahek kazao je da se u tom slučaju aktivira Zakon o nasljeđivanju i imovina se dijeli prema unaprijed utvrđenim nasljednim redovima. Jedno od pitanja bilo je može li se darovni ugovor poništiti. Pravnica Salaj odgovorila je kako se svaki ugovor u teoriji može poništiti, a kod konkretno darovnog ugovora darovatelj može opozvati darovanje ako nakon sklapanja ugovora toliko osiromaši da više nema sredstava za svoje nužno uzdržavanje, niti ga tko ima uzdržavati, osim ako se svojom krivnjom doveo u to stanje.

Također, obdarenik nije dužan vratiti dar ako darovatelju osigura sredstva koja mu nedostaju za uzdržavanje.

Koje su opasnosti vlastoručno pisane oporuke i može li se opozvati darovni ugovor?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap