Klub za maženje: Dobitna kombinacija koja spaja starije ljude i starije pse

Jasmina Grgurić Zanze
4. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Osnivanje “kluba za maženje” jedna je internetska stranica za mlade uvrstila u 36 najpozitivnijih stvari koje su se dogodile u 2019. godini. Klub za maženje nije ono što biste možda na prvu pomislili. Naime, riječ je o mjestu koje spaja starije osobe i starije pse kojima je potrebno društvo, fizička aktivnost i pažnja. Pozitivno, zar ne?

Ilustracija: Unsplash

Klub za maženje na najslađi mogući način spaja starije osobe i starije pse, a osnovan je ove godine u San Franciscu. Inicijativa je uvrštena u najpozitivnije događaje 2019. godine. Projekt je to od kojeg korist imaju i seniori i životinje, jer i jednima i drugima nedostaje društva, pažnje i fizičke aktivnosti. Sve to na ovaj način i dobivaju. Prihvatilište Muttville za starije pse osmislilo je ovakav inovativni program.

Vince Louie (76) dolazio je na sastanke u “Klub za maženje” koji je nekoliko puta mjesečno starijima nudio mogućnost da se maze ili prošetaju s psom starijim od sedam godina. No, Louie je izabrao ni manje ni više nego 14 godina starog maltezera imena Monte. Bila je to ljubav na prvi pogled pa ga je istoga dana i posvojio.

“Prilično je mekan, jedan od onih tipova kojima sve paše. Činio se toliko prilagodljivim pa sam pomislio zašto ne, vrijeme je za novog člana obitelji” – rekao je Louie za Today.

Kućni ljubimci imaju ljekoviti učinak na starije osobe

Doista, pokazalo se to za njega jako dobrom odlukom, jer je ostao sam tri mjeseca kasnije kada mu je preminula supruga. Maženja i zagrljaji ono su što ga je držalo na životu dok se borio sa svojom nepreglednom tugom. Godinu i pol dana kasnije, kada je Monte već duboko zagazio u 15. godinu života, sve rade zajedno i uživaju u tomu. Tako sudjeluju na humanitarnim akcijama poput biciklističkih utrka.

Posvajanje starijeg psa omogućeno je svim osobama iznad 62 godine, pri čemu dobiju početnu zalihu hrane i ostalih potrepština za brigu o svojim novim ljubimcima. Kako maleni psi često znaju biti preenergični te zahtijevaju previše pažnje i okretnosti, oni nisu najbolji izbor za umirovljenike. S druge strane, starije pse ljudi najčešće ne žele usvojiti, jer svi radije biraju štence. Ipak, ova se kombinacija pokazala dobitnom, jer zajedno mogu dijeliti ljudske i pseće umirovljeničke dane.

Klub za maženje: Dobitna kombinacija koja spaja starije ljude i starije pse
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap