Klub 54+: Oni su dokazali da bubnjanje nije samo za mlade, a pjevanje za ispod tuša

Jasmina Grgurić Zanze
3. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Da za učenje novih stvari nikada nije kasno, doista je već fraza, ali točna. Zapravo, možda je starost upravo i pravo vrijeme za učiniti nešto što smo oduvijek željeli, ali nismo imali vremena. Ili hrabrosti. Kako starimo, shvaćamo da naš napredak ovisi o nama samima i da mišljenje okoline pritom nije toliko bitno. Da se može naučiti pjevati, plesati, slikati, pisati ili svirati, kroz jednogodišnji je projekt Kluba 54+ dokazale su na stotine osoba iznad te životne dobi.

Bubnjarska radionica za starije od 55 godina

Dvije udruge, Opera b.b. Zagreb i Pet plus, predstavile su nedavno na završnoj konferenciji u Kinoteci rezultate jednogodišnjeg projekta “Klub 54+”. Njegova svrha, cjeloživotno učenje, poboljšanje kvalitete života starijih od 55 godina te aktivno sudjelovanje u zajednici uz smanjenje socijalne isključenosti, u potpunosti je ispunjena.

Proteklih godinu dana, od rujna prošle do kolovoza ove godine, održali su 127 kreativnih radionica iz područja plesa, glazbe, književnosti, likovnog i scenskog stvaralaštva u Osijeku, Vukovaru, Petrinji, Sisku, Novskoj, Ogulinu, Karlovcu i Zagrebu.

Smanjili socijalnu izoliranost starijih diljem Hrvatske

“Pritom se poboljšala kvaliteta života i povećala razina aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 55 godina u životu zajednice te se direktno smanjila socijalna isključenost 280 osoba, u Zagrebu za njih 148, te u ostalih 7 gradova za 132 osobe, od toga za 44 osobe muškog spola, te čak 236 osoba ženskog spola. Od navedenog broja velik broj korisnika pripada ranjivim skupinama društva, njih 154” – rezultati su koje su predstavili predsjednica Udruge Pet plus Mira Davidović, voditeljica projekta Andreja Radinger, koordinatorica projekta Adrijana Pelikon i Ronald Braus, predsjednik Udruge Opera BB.

Građani su pokazali velik interes za radionice Kluba 54+

Besplatne kreativne radionice izvodio je tim od 12 stručnjaka koji su korisnicima posvetili 250 sati rada. Nositelj projekta Ronald Braus kao operni pjevač sa sopranisticom Lidijom Horvat Dunjko, mezosopranisticom Blankom Tkalčić i dirigentom Darijanom Ivezićem uveo je polaznike u direktnu strukturu glazbe.

Ronald Braus uveo je polaznike u svijet glazbe

Za književni klub, kreativno čitanje i pisanje sa svrhom poboljšanja socijalnih i emotivnih vještina,  zadužene su bile prof. Vesna Vrbanović Jančić i prof. Ivana Plejić Pech. Radionice kreativnog plesa omogućile su da stariji od 55 godina otkriju svoju vitalnost, a za to su zaslužne  plesne umjetnice, pedagoginje i terapeutkinje Sanela Janković Marušić i Zrinka Šimičić Mihanović.

Nedostajalo nije ni plesa ni kreativnosti na sceni

Bubnjanjem protiv stresa

Svakako najzanimljiviji segment učenja bubnjarske su radionice. Profesionalni glazbenici Branko Trajkov – Trak i Krunoslav Kobeščak svojim su radom pomogli korisnicima da unaprijede svoje zdravstveno stanje, riješe se stresa i otkriju novu mladost. Umjetnica i profesorica likovne umjetnosti Natalija Stipetić Ćus te diplomirana slikarica Ksenija Filipović otkrile su im pak svijet likovne umjetnosti i kreativnog stvaralaštva.

Dokazali su da bubnjanje nije samo za mlade

No, ovakvi projekti ne svode se samo na učenje novih vještina, nego druženje i komunikaciju iz kojih nastaju novi odnosi i prijateljstva.

Uz učenje novih stvari idu zanimljiva druženja i upoznavanja

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. U manje od godine dana, njime se tako znatno poboljšala kvaliteta života osoba starijih od 55 godina, povećala razina aktivnog sudjelovanja u životu zajednice te smanjila socijalna isključenost.

Copy link
Powered by Social Snap