Kakvo podcjenjivanje starijih! Pogledajte što se u Njemačkoj nudi starijim vozačima

Josip Mihaljević
25. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Statistike otkrivaju da stariji od 65 čine više od trećine sudionika u prometu koji su imali smrtnu nesreću. Brojne države uvode razne mehanizme kako bi to spriječile, a budući da bi oduzimanje vozačkih dozvola starijima bila čista diskriminacija temeljem dobi – Nijemci imaju zanimljivu alternativu.

Foto: Unsplash

Kako smanjiti broj stradalih u prometu? Hrvatska ima jedan od najlošijih rezultata po tom pitanju u EU, ali stariji ljudi diljem EU imaju nadprosječan udio u prometnim nesrećama sa smrtnim ishodom. Nažalost, u 68 posto takvih nesreća krivi su stariji vozači, piše HAK.

lijecnik
Hoćete li ostati bez vozačke? Liječnici vas moraju prijaviti policiji ako patite od ovih stanja!

Kako to mijenjati? Neke države ciljaju na edukaciju mladih vozača, neke uvode stroža pravila i veće kazne, a njemačka pokrajina Baden-Württemberg ima zanimljivu ponudu za starije vozače. Naprosto oduzeti im vozačku dozvolu zbog visoke dobi predstavljalo bi čistu diskriminaciju pa im nude besplatnu godišnju kartu za lokalni javni prijevoz u zamjenu za svoju vozačku dozvolu.

Tako će stariji Nijemci iz te pokrajine od 1. prosinca moći dobiti besplatnu godišnju kartu za lokalni prijevoz pod uvjetom da se dobrovoljno  i trajno odreknu vozačke dozvole i vrate ju nadležnim tijelima. Čini li vam se to kao dobra ponuda? Nama baš i ne.

Cilj kampanje je učiniti promet sigurnijim, ali starijima bi se u tom slučaju morala ponuditi poprilično bogatija ponuda – za početak, možda im u slučaju trajnog odricanja vozačke dozvole ponuditi i doživotno besplatan javni prijevoz?

Kakvo podcjenjivanje starijih! Pogledajte što se u Njemačkoj nudi starijim vozačima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap