U ove dvije zemlje je mirovina najviša, a umirovljenici jednostavno uživaju u životu

Ana Kanazir
4. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Mirovine se, baš kao i uvjeti života, razlikuju od zemlje do zemlje. Prema podacima HZMO-a u Hrvatskoj je u mjesecu listopadu prosječna starosna mirovina zajedno s međunarodnim ugovorima iznosila 2.868,75 kuna. Prosječna starosna mirovina bez međunarodnih ugovora je iznosila 3.234,95 kuna. U usporedbi s time, u Švicarskoj je prosječna mirovina 12.000 kuna, dok je u Norveškoj taj iznos 11.300 kuna, a upravo su ove dvije zemlje zauzele prvo i drugo mjesto na listi zemalja u kojima je najbolje ostariti.

norveska

Foto: Unsplash

Život je za umirovljenike u Švicarskoj i Norveškoj potpuno drugačiji od onog kakav vode umirovljenici u Hrvatskoj. Globalni indeks umirovljenja pokazuje da su baš te države pravi san za sve umirovljenike te su se pronašle na vrhu liste. Više o tome smo pisali ovdje. 

norveska
Proglašena je zemlja u kojoj je najbolje ostarjeti po nekoliko važnih kriterija

Kako izgleda život umirovljenika u Švicarskoj i Norveškoj?

– U Švicarskoj uglavnom svi mogu da žive od svoje penzije, uz relativno dobar životni standard. Inače što se tiče umirovljenika kod nas u Švicarskoj, oni su u stanju da prave ferije normalno kao i svi ostali’’, izjavio je za Danas.hr Tomislav Babić iz Stein am Rhein u Švicarskoj.

Ništa drugačija situacija nije ni u Norveškoj, gdje umirovljenici koriste svoju mirovinu za mnoga putovanja, ali i za zdravstvo.

– Žive jedan lagodan život to su ljudi koji imaju vremena na putovanja, na raznorazne zdravstvene potrebe, umirovljenici žive jedan mirniji život ne u luksuzu ali vidim da dosta posvećuju vrijeme i društvu prijateljima kavama kolačima odlasku u španjolsku gdje imaju nekretnine’’, rekla je Marina Pohla iz Osla.

Gdje je još najbolje živjeti u mirovini?

Lista zemalja u kojoj je najbolje ostarjeti sadrži 44 države diljem svijeta, a gledali su se kriteriji kao što su zdravlje, financije u mirovini, kvaliteta života i materijalno blagostanje u mirovini. Najveći broj bodova koji se mogao dobiti je 100, dok je Norveška dobila visokih 81 boda. Na drugom mjestu se nalazi Švicarska, dok je prošlogodišnja pobjednica Island, sada na trećem mjestu. Naša zemlja se, logično, nije pronašla na ovom popisu 44 zemlje.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap