Kako napraviti dobar plan za mirovinu? Ovo bi vam trebao biti prvi korak

mirovina.hr
13. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Jeste li se ikad pitali kako istražiti sve mogućnosti za vašu mirovinu? Pronašli smo najveći vodič o tome kako štedjeti i kako se ostvaruju prinosi u drugom i trećem mirovinskom stupu,  a vodeći financijski stručnjaci dali su svoje savjete kako štedjeti za svoju mirovinu. Riječ je o e-knjizi “Dobar plan za mirovinu”, a donosimo kako ju preuzeti.

dobar plan za mirovinu

Uz e-knjigu Gospodina Fina istražite kako napraviti dobar plan za mirovinu | Foto: UMFO


Približno 400.000 građana već štedi u dobrovoljnim mirovinskim fondovima! Doznajte kako i vi možete dobiti do 750 kuna poticaja od države i još ostvariti prinose fonda. Ako odmah počnete štedjeti 5000 kuna godišnje, uz maksimalne poticaje od 750 kuna godišnje i prinose fonda od 3,5 posto nakon 20 godina imat ćete ušteđeno 167.557 kuna – čak 67.557 kuna više nego što ste uplatili! To je dodatna štednja na našu mirovinu iz drugog stupa. I na obveznu mirovinsku štednju svi ostvarujemo prinose, odnosno zaradu. Fondovi A kategorije od početka rada do danas za nas su ostvarili prinose od 7,5 posto, fondovi B kategorije od 5,4 posto, a fondovi C kategorije od 4,6 posto. Kako biste mogli istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja najveći interaktivni specijal Gospodin Fin: Financije za svakoga.

Riješite kviz i doznajte kako istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu te zašto je dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu trenutno najisplativija s državnim poticajima, prinosima fonda i olakšicama za poslodavce. U e-knjizi “Dobar plan za mirovinu” istražite s Gospodinom Finom drugi mirovinski stup. S Gospodinom Finom, prvim hrvatskim virtualnim pomoćnikom mirovinskih fondova, možete odmah razgovarati i na Viberu te dobiti dodatne, personalizirane informacije o tome kako štedjeti za mirovinu!


Mirovinska štednja više od dva milijuna članova obveznih mirovinskih fondova u rujnu 2021. premašila je 129 milijardi kuna, što je ujedno i trećina hrvatskog BDP-a. U 20 godina poslovanja dosadašnji ostvareni prinos obveznih mirovinskih fondova prosječno iznosi malo više od 3,6 posto.

Analizirali smo prinose obveznih mirovinskih fondova u 20 godina rada: Evo što to znači za naše mirovine

Dobar plan za mirovinu je ovdje!

A što sve to znači za naše sadašnje i buduće mirovine? Preuzmite e-knjigu “Dobar plan za mirovinu”, najveći vodič o tome kako štedjeti i kako se ostvaruju prinosi u drugom i trećem mirovinskom stupu, te s Gospodinom Finom istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu. Vodeći financijski stručnjaci savjetuju vam kako štedjeti za svoju mirovinu.

PREUZMITE E-KNJIGU ‘DOBAR PLAN ZA MIROVINU’

dobar plan za mirovinu

Sve informacije o mirovinskoj štednji su na jednom mjestu u e-knjizi “Dobar plan za mirovinu” | Foto: UMFO

‘Bez štednje, financijska budućnost je neizvjesna’

– Investirajte u sebe jer ulaganjem u sebe, svoju edukaciju i talente povećavate svoju financijsku sigurnost bez obzira na krize, deficite i druge nepovoljne situacije. Investirajte u svoju budućnost. Štedite, jer i mali iznos štednje na dulje razdoblje može značiti ozbiljan novac u budućnosti. Bez štednje, financijska budućnost svih nas uslijed brzih i nepredvidivih promjena prilično je neizvjesna, ističe prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa s Katedre za gospodarstvo Fakulteta organizacije i informatike.

Uz e-knjigu Gospodina Fina otkrijte i deset najvažnijih činjenica o tome kako mirovinski fondovi investiraju našu mirovinsku štednju u drugom stupu, kako u svakom trenutku znati kolike su investicije i prinosi mirovinskog fonda u kojem imate osobni račun te kako uz pomoć kalkulatora, aplikacija, digitalne platforme mirovinskih fondova i Gospodina Fina, chatbota na Viberu, napraviti dobar plan za mirovinu.

stednja
Odbrojavanje do mirovine: Evo koliko trebate štedjeti da biste zaradili 34.734 kune

Što učiniti danas za bolju mirovinu?

– Najvažnije pitanje koje si možemo postaviti jest – što možemo učiniti danas da bismo si u mirovini mogli priuštiti određene užitke? Jedna od trenutno najpovoljnijih i najisplativijih opcija je uplaćivanje dobrovoljne mirovinske štednje. Uplaćujući u treći stup, ostvarujete dvostruku korist. Prva je da mirovinska društva ulažu vaš novac. U posljednjih pet godina prosječni godišnji prinos bio je iznad 4 posto. Drugi su benefit državni poticaji: svake godine na vaš račun država dodaje još 15 posto uplaćenog iznosa, do maksimalno 750 kuna, kaže matematičar Toni Milun, predavač na Visokom učilištu Algebra.

(Izvor: Hanfa, rujan 2021.; Izračuni su informativni i nisu jamstvo budućih prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti.)

PREUZMITE E-KNJIGU ‘DOBAR PLAN ZA MIROVINU’

Riješite Fin kviz i doznajte kako donosite financijske odluke

Što biste učinili da sada dobijete 1500 kuna – potrošili ih odmah ili ih uštedjeli za nešto što vam je važno u budućnosti? Da biste doznali koji ste od tri tipa osobnosti kada je riječ o financijskim prioritetima, riješite Fin kviz, koji je razvijen s bihevioralnim stručnjacima. Otkrijte jeste li među onima koji žele sigurnost, pa planirano i oprezno donosite odluke, jeste li dinamični te sami pokrećete stvari oko sebe ili ste negdje između ta dva tipa osobnosti. Ovisno o tome koji ste tip, istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu.

RIJEŠITE FIN KVIZ!

gospodin fin

Riješite Fin kviz i doznajte kako donosite financijske odluke | Foto: UMFO

Razgovarajte na Viberu s Gospodinom Finom

UMFO viber

Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom na Viberu i uz pomoć prvog virtualnog pomoćnika mirovinskih fondova saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te istražite sve mogućnosti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ZAPOČNITE ODMAH RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Pogledajte najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama

Pratite najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu. S Gospodinom Finom napravite dobar plan za svoju mirovinu! Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO DOBITI 750 KUNA POTICAJA NA ŠTEDNJU


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima portala mirovina.hr i  Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap