Kada u mirovinu? Pogledajte tablice s uvjetima za prijevremenu i starosnu!

Jasmina Grgurić Zanze
7. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Kako bismo budućim umirovljenicima olakšali odgovor na pitanje kada mogu u mirovinu, objavljujemo jednostavne i jasne tablice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s uvjetima umirovljenja za muškarce i žene, bilo da žele u prijevremenu ili dočekati ipak starosnu. Kako ne postoje dva identična slučaja, svatko za sebe mora izračunati kada stječe uvjete te se obavezno informirati u područnom uredu HZMO-a.

Ilustracija: Rawpixel

Nakon jučerašnjeg teksta o radnici koju je zanimalo kada će steći prve uvjete za mirovinu, ne prestaju nam stizati ista pitanja brojnih umirovljenika. Kako je svaki slučaj specifičan, najsigurnije je raspitati se u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji će vas informirati o uvjetima, ali i čitavoj proceduri informativnog izračuna.

Naime, neki radnici imaju beneficirani ili dugogodišnji staž, idu u invalidsku mirovinu ili mirovinu prema općim propisima kombiniraju s onom prema posebnima, primjerice braniteljskom, ili pak inozemnom.

Ipak, kako bismo našim čitateljima olakšali bazni odgovor na to pitanje, u nastavku donosimo tablice HZMO-a s uvjetima za prijevremenu i starosnu mirovinu žena i muškaraca.

Kada mogu u prijevremenu mirovinu?

Muškarac pravo na prijevremenu mirovinu stječe kada napuni 60 godina života i 35 godina staža.

U prijelaznom razdoblju od  2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi i kraćim mirovinskim stažem.

Uvjeti za prijevremenu starosnu mirovinu za žene:

Podaci: HZMO

Od 1. siječnja 2030. izjednačavaju se uvjeti za žene i muškarce.

Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za 0,2% za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, neovisno o dužini mirovinskog staža.

Kada mogu u starosnu mirovinu?

Pravo na starosnu mirovinu stječe osiguranik kada navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

U prijelaznom razdoblju od  2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi.

Uvjeti za starosnu mirovinu za žene:

Podaci: HZMO

Od 1. siječnja 2030. izjednačavaju se uvjeti za žene i muškarce.

Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika ima osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja. U 41 godinu staža osiguranja uračunava se staž osiguranja u efektivnom, stvarnom trajanju (ne beneficiranom). Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika ne može steći osiguranik koji ispunjava uvjete za redovitu starosnu mirovinu.

Copy link
Powered by Social Snap