Imam 56 godina i 20 godina staža. Kada mogu u mirovinu?

Jasmina Grgurić Zanze
6. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Žene u prijevremenu i starosnu mirovinu u prijelaznom razdoblju mogu ići prije nego muškarci. Međutim, mnoge radnice, koje su godinama bile nezaposlene, nemaju dovoljno staža pa moraju čekati do vremena kada će uvjeti za oba spola biti izjednačeni. Upravo u takvoj situaciji nalazi se jedna naša čitateljica koja ima 56 godina života i 20 godina staža.

Žene zbog godina nezaposlenosti ne mogu ranije u mirovinu Ilustracija: Pixabay

Kada mogu u mirovinu? Jedno je to od najčešćih pitanja naših čitatelja. Postavila nam ga je i 56-godišnjakinja koja ima 20 godina staža. Nažalost, ona se, kao ni mnoge druge radnice, zbog godina nezaposlenosti neće moći prijevremeno umiroviti, a isteći će joj i prijelazni period u kojem žene u starosnu mirovinu mogu ranije nego muškarci.

Da bi žena u prijevremenu mirovinu otišla ove godine, mora imati 57 i pol godina života i 32 i pol godine staža. Svake naredne godine oba uvjeta podižu se za dodatna tri mjeseca. Naša čitateljica, koja će tek za par dana napuniti 56 godina, uvjet dobi ostvarit će tek 2022. godine kada će biti potrebno imati 58 godina. No, nikada neće imati potrebne godine staža.

Starije osobe hodaju
Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti po novom zakonu od 1. 1. 2020.!

Jedina opcija koja se nudi je odlazak u starosnu mirovinu. Uvjet za starosnu mirovinu je 15 godina staža, što ispunjava, ali ne ispunjava potrebne godine života. Žena u starosnu mirovinu može otići sa 62 i pol godine, no i ta se granica svake iduće godine povećava za po tri mjeseca. Tako će naša čitateljica morati čekati još devet godina kako bi se umirovila. Naime, moći će to učiniti 2029. godine kada je uvjet dobi za žene 64 godine i devet mjeseci, što će imati u svibnju.

Od 1. siječnja 2030. godine žene više neće moći u mirovinu prema povoljnijim uvjetima pa će morati kao i muškarci raditi do 65 godine. Također, iste godine izjednačit će se i uvjeti za odlazak u prijevremenu mirovinu, a koji su za muškarce sada 60 godina života i 35 godina staža, koliko će uz postepeno povećanje 2030. biti i za buduće umirovljenice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap