Kada u mirovinu ako radnog staža imamo u dvije države s različitim uvjetima?

Jasmina Grgurić
27. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Sve više građana Hrvatske odlazi plaću, a samim time i mirovinu, zaraditi u inozemstvu kako bi si osigurali bolje uvjete za sadašnji, ali još možda i važnije, život u starosti. Samim time nameće se pitanje kako ostvariti uvijete za umirovljenje kada imamo radnog staža u dvije zemlje s različitim uvjetima. To nam je pitanje postavio jedan čitatelj koji je trenutno zaposlen u Irskoj.

Ilustracija: Pixabay

“Radim u Irskoj gdje je uvjet za mirovinu 10 godina radnog staža i 67 godina starosti, a u Hrvatskoj imam 30 godina staža (uvjet je 15 godina staža i 65 starosti). S obzirom da ću jednog dana imati uvjete za starosnu mirovinu u obadvije države, a namjeravam se vratiti u Hrvatsku gdje mogu u mirovinu sa 62 godine, jer sam hrvatski branitelj pa mi se umanjuje starosna granica, znači li to da ću primati dvije zasebne mirovine, hrvatsku sa napunjene 62 godine, a irsku sa napunjenih 67?” – pitao nas je naš čitatelj.

Također, zanima ga jesu li u pitanju dvije odvojene mirovine te oporezuju li se one domaće i inozemne jednako. Odgovor smo potražili u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Moguće je odgoditi mirovinu iz jedne države

Ako podnositelj zahtjeva ima boravište u Irskoj, zahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu potrebno je podnijeti irskoj nadležnoj ustanovi. Pritom je potrebno navesti da se zahtjev odnosi na davanje prema hrvatskim pravnim propisima, priložiti radnu knjižicu i sve ostale dokaze o osiguranju u Hrvatskoj. Međutim, ako u trenutku podnošenja zahtjeva ima boravište u Hrvatskoj, zahtjev je potrebno podnijeti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i priložiti dokaze navedene u tiskanici zahtjeva za priznanje prava na starosnu mirovinu koja se nalazi na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, kažu iz HZMO-a.

Inozemne mirovine: Hrvatski umirovljenici godišnje primaju preko 4 milijarde kuna penzija iz 15 zemalja

Kada osiguranik podnese zahtjev za mirovinu, sve nadležne ustanove drugih država članica provode postupak i odlučuju o pravu na mirovinu prema nacionalnim propisima, osim ako podnositelj zahtijeva izrijekom ne zahtijeva odgodu ostvarivanja prava na starosnu mirovinu iz jedne ili više država članica.

Naime, s obzirom na to da svaka država zakonom propisuje uvjete potrebne za ostvarivanje prava na mirovinu, uredbama Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti predviđen je institut odgode ostvarivanja prava na davanje za slučaj starosti na temelju zakonodavstva jedne ili više država članica.

“Tako je moguće da podnositelj zahtjeva, koji ispunjava uvjet godina života za priznanje prava na starosnu mirovinu u jednoj državi članici npr. prema hrvatskim propisima, ali ne ispunjava uvjet godina života prema propisima druge države članice, npr. prema irskim propisima (67 godina života), odgodi ostvarivanje prava na davanje za slučaj starosti na temelju npr. irskog zakonodavstva (odnosno u Irskoj)” – pojašnjavaju iz HZMO-a.

Nastaviti raditi može i do polovine radnog vremena

Prilikom odlučivanja o pravu na mirovinu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje utvrdit će sve činjenice potrebne za donošenje rješenja o pravu na mirovinu. U tom smislu potrebno je utvrditi da li se u konkretnom predmetu o pravu na mirovinu odlučuje primjenom odredbi Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO) ili Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (ZHBDR). Prema odredbama ZOMO-a i ZOHBDR-a moguće je ostvariti pravo na starosnu mirovinu i raditi do polovice punog radnog vremena.

Mirovinu je zaradio u Nizozemskoj, a sada mora plaćati dupli porez u Hrvatskoj!

Dakle, podnositelj zahtjeva može ostvariti pravo na mirovinu u Hrvatskoj ranije ako ispunjava propisane uvjete godina života i mirovinskog staža, po prestanku osiguranja u Irskoj ili uz dostavljen ugovor o radu prema kojem je zaposlen do polovice punog radnog vremena. Ako podnositelj zahtjeva radi puno radno vrijeme u Irskoj ili je obvezno osiguran kao samozaposlena osoba nije moguće priznati pravo na starosnu mirovinu prema pravnim propisima Hrvatske.

Također, Hrvatska s Irskom ima potpisan ugovor kojim se izbjegava dvostruko oporezivanje mirovina, što znači da se mirovina oporezuje samo u državi prebivališta.

 

Kada u mirovinu ako radnog staža imamo u dvije države s različitim uvjetima?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap