Kada ćemo proglasiti kraj epidemije? Capak pojasnio kakva je procedura!

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska ima samo jednu novooboljelu osobu od koronavirusa, ali i jednu preminulu. S obzirom na sve povoljniju epidemiološku situaciju, nameće se pitanje proglašavanja kraja epidemije. Capak je pojasnio kakva je procedura, a osvrnuo se i na poslodavce koji traže ukidanje zabrane rada nedjeljom.

capak

Foto: Krunoslav Capak, HZJZ | Youtube screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je nove podatke vezane za epidemiju koronavirusa i propisane mjere. Ministar zdravstva, Vili Beroš, kazao je kako imamo jednu novooboljelu osobu. Riječ je o kontaktu oboljele u domu umirovljenika u Koprivnici. Preminula je i 97-godišnjakinja u splitskom KBC-u koja je bila korisnica dom za starije u Makarskoj.

Kraj epidemije ovisi o nekoliko ključnih faktora

Do sada su koronavirusom zaražene 2.222 osobe, učinjeno je 51.568 testova, od čega u protekla 24 sata 1.228. Pozitivnih je 4,31 posto, a oporavilo se 1.869 osoba. Na respiratoru je osmero pacijenata.

Ministar Davor Božinović rekao je da se od 18. svibnja vraća linijski obalni promet po redovnom voznom redu, s obzirom da su propusnice ukinute, a javni prijevoz teče normalno.

Slovenija je proglasila kraj epidemije pa je Krunoslav Capak rekao kakva je procedura da bi se isto dogodilo i u Hrvatskoj.

“Proglašavanje završetka epidemije je po novom Zakonu o zaštiti pučanstva takav da Hrvatski zavod za javno zdravstvo daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva. To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti ponovnog dolaska bolesti u Hrvatsku i na temelju broja oboljelih” – kazao je Capak.

Na građanima je hoće li nositi maske ili neće

Vezano za sporni let iz Frankfurta, o tome da neki putnici nisu imali maske te nije bilo razmaka među njima, ali i općenito o preporukama razmaka i nošenja maski, ravnatelj HZJZ-a dodao je slijedeće:

 “Sve naše preporuke i upute, ima ih preko 50, su bazirane na preporukama. Mi nismo propisivali obvezu nošenja maski, a rezultati dokazuju da smo u tome uspjeli. Mi smo senzibilizirali građane i oni su preuzeli odgovornost na sebe hoće li u određenim situacijama nositi masku ili neće.”

Nije želio otkriti je li na letu zaražen neki od djelatnika, odnosno pilota, zbog zaštite osobnih podataka, ali je rekao da je 13 oboljelih te da je riječ o devetoro radnika iz firme iz Slavonskog Borda, a ostalo su putnici i njihovi kontakti.

Zabrana rada nedjeljom druga je strana vage

Poslodavci traže ukidanje zabrane rada nedjeljom, jer u protivnom najavljuju da će doći do otkaza, a traže i ukidanje neradnog sata tijekom kojeg se obavlja dezinfekcija.

“Već smo komunicirali s javnosti i poslodavcima oko toga zašto je nedjelja stavljena kao neradni dan. Produžavanjem radnog vremena kroz tjedan smo dobili veći broj ranih sati i dvije smjene, htjeli smo popustiti određene gospodarske aktivnosti, a s druge strane vage spriječiti širenje virusa. Svaki dan na tu vagu stavljamo mjere i situaciju i naše mogućnosti balansiranja. Htjeli smo malo rasteretiti mobilnost, a nedjeljom su ljudi kod kuće, ne rade, i to je dan kada onda mogu duže vremena i više boraviti u trgovinama i zato smo smatrali da bi nedjelja trebala biti taj dan.

Što se tiče prodaje, mi smo tražili da nam temeljem fiskalnih računa APIS kaže kada se najviše prodaje, i dobili smo informaciju da je to petak, a ne nedjelja. Taj argument da je nedjelja najvažniji dan po nama ne stoji, a smatramo da smo postigli dobar balans između produženja radnog vremena i neradne nedjelje. Pauza za dezinfekciju je važna da se ne križaju smjene i da se da vremena da se prostor prozrači i dezinficira” – zaključio je Capak.

Također, razmatra se i da se korisnici na dijalizi vrate u domove za starije, jer su zbog prevencije širenja virusa oni čitavo vrijeme u bolnici, kako bi se smanjili kontakti.

Zbog povoljne epidemiološke slike, iduća konferencija Stožera bit će u ponedjeljak u 14 sati.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap