Kad se spoje mladost i iskustvo: Gimnazijalci za volontiranje sa starijima traže “kartu” više

Jasmina Grgurić Zanze
18. studenoga 2017.
Novosti
A- A+

Sisački gimnazijalci udružili su snage s umirovljenicima u heklanju. Rezultat projekta su i heklane torbice 77-godišnje Katice Španić koja ih je specijalno izradila za predstavljanje Lijepe naše na međunarodnoj razmjeni i edukaciji mladih u Poljskoj.

Katicu Španić mladi su potaknuli na izradu hrvatskih suvenira

Unikatne vrećice u znaku hrvatske trobojnice i grba danima je, propuštajući obiteljske rođendane i druženja, heklala 77-godišnja Katica Španić kako bi nacionalni suveniri bili spremni za predstavljanje Lijepe naše krajem studenoga u Poljskoj na međunarodnoj razmjeni i edukaciji mladih iz čitava svijeta. Sve čari naše zemlje predstavit će u gradu Leszno i profesorica Marijana Milas, školska mentorica sisačkim gimnazijalcima na projektu volontiranja. Baku Katicu, koja je na ovaj način odlučila dati svoj doprinos hrvatskom štandu, i učenike u priču povezuje neobičan projekt zagrebačkog Centra za civilne inicijative „Iskustvo života: Moja mladost za aktivnu starost“ kojemu je partner Agencija lokalne demokracije Sisak. A mlade željne volontiranja s umirovljenicima u Domu za starije i nemoćne osobe nipošto nije bilo teško okupiti, jer se za ovu volontersku aktivnost tražila „ulaznica“ više.

Puni života i ideja

„Odaziv je bio strašno velik. Proveli smo anketu o zainteresiranosti i mnogo ih je ostalo razočaranih jer nisu upali u grupu sačinjenu od 30 volontera. Treći razredi su naprosto navalili s prijavama. Djeca jednostavno žele pomoći, sudjelovati i biti aktivni i kreativni. Uživaju s umirovljenicima, pjevaju, razgovaraju, druže se i oduševljeni su što su stariji puni života i ideja“ – kaže prof. Marijana Milas.

Veronika Grubor i Tamara Kovačić jedne su od 17-godišnjaka koji su dobili čast raditi sa starijima, posjećivati ih srijedama u domu i tako biti dio čarobna spoja mladosti i iskustva.

„Vidi se na njima da su sretni kada netko dođe i želi popričati s njima. Zanimljivo je slušati kako je njima bilo u njihovo vrijeme, jer uvijek povuku neku paralelu s današnjicom. Prošli put pričali su o tome kako su se igrali na ulici i međusobno razgovarali, a da nas danas tehnologija zatvara. Izabrale smo rad s umirovljenicima jer su ozbiljni i s njima su teme za razgovor neograničene. Svaki put radimo nešto drugo, a sada se već pripremamo za blagdane pa zajedno izrađujemo prigodne čestitke i ukrase“ – ispričale su nam Veronika i Tamara.

Programska asistentica i koordinatorica volontera pri ALD-u, Matea Strižić naglašava kako će ova više nego uspješna aktivnost trajati sve do svibnja 2019. godine te da je njezin cilj povećati svijest o važnosti volontiranja te uključiti što veći broj učenika srednjih škola u volontiranje, ali također i korisnike samih aktivnosti, posebice starije osobe kako bi bile što aktivnije u zajednici. A koliko to njima zapravo znači ispričale su nam dvije starije korisnice, Ankica Čerkez i Ana Varga.

Pomlade se

„Jako je lijepo, vesele smo kada nam dođu i kao da se pomladimo, drugačije se osjećamo. Jako volimo kako se mladi danas nose, žive i jednostavno je mladost predivna. Razveselimo se i pomičemo granice vlastite kreativnosti, a sa zajedničkim ćemo ukrasima uljepšati naše domske prostorije“ – kažu Ana i Ankica.

A vratimo se i na našu vrijednu baku s početka priče koja nam je dala nekoliko uputa za sretnu starost.

„ Dvije godine u domu su već iza mene. Zadovoljna sam, uključujem se u programe, a najviše volim ručni rad. Izrađivala sam mnoge ukrase za prigodne prodaje, a ove ukrasne vrećice heklala prvi put. Život u domu je jako lijep, samo si čovjek mora uskladiti dan, šetati, imati neki plan i raspored, baviti se s onim što ga veseli. Svijest da te neka obaveza čeka može biti zadovoljstvo. Iako loše vidim, vid radije trošim na ručni rad, nego na gledanje televizije. Ono što radiš moraš raditi sa srcem i onda će biti uspješno“ – poručila nam je Katica Španić.

Copy link
Powered by Social Snap