Možemo li ulaganjem u kriptovalute zaštititi našu mirovinu? Inflacija na njih ne utječe kao na papirnati novac!

Stella Ćaleta
9. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Kriptovalute su uvele revoluciju i učinile ulaganje pristupačnim svima. One ne podliježu inflaciji kao tradicionalne valute (HRK,EUR,USD) jer su decentralizirane i svojim ulagačima ostvaruju potencijalno velik povrat novca u kratkom vremenu. Istražili smo što to točno znači i mogu li kriptovalute biti način za zaštitu imovine u vrijeme krize , ali i kao osiguranje od neodrživosti mirovinskog sustava.

bitcoin store

Što su kriptovalute i zašto su korisne? Kako započeti ulagati? Donosimo odgovore | Foto: Bitcoin Store

Čujete li termin ‘investitor‘ i pomislite da je namijenjen samo onima s puno iskustva u trgovanju dionicama i značajnim kapitalom, bili biste u krivu. Zahvaljujući kriptovalutama, investitor danas može biti svatko s pristupom internetom i spremnošću za učenje. Budući da je napredak tehnologije strelovit, mnogi još uvijek ne iskorištavaju sve što ona nudi, a upravo tu se krije prilika.

Što su kriptovalute, što je blockchain i kako oni funkcioniraju?

Jednostavnim rječnikom, kriptovalute su digitalne valute koje koristimo posve jednako kao „tradicionalni“ novac. Kriptovaluta je, primjerice, Bitcoin. Kupite li Bitcoin, zamijenili ste određeni iznos u, recimo, kunama, za određeni iznos u Bitcoinu – i tako postali vlasnik kriptovalute.

Kriptovalute se od tradicionalnih valuta (kuna, dolara, eura…) razlikuju po tome što ih ne izdaju i ne kontroliraju centralne banke, a to je razlog zašto se za njih kaže da su decentralizirane. U slučaju korištenja tradicionalnog novca, banke kontroliraju i nadziru transakcije. Banka će u svojoj glavnoj knjizi zabilježiti da se iznos na vašem računu umanjio za 50 kn, primjerice, dok se račun vašeg unuka, kojem ste poslali taj novac, povećao za isti iznos.

Bez glavnih knjiga banaka u kojima se bilježe transakcije, ovaj bi proces bio divlji zapad. No pojavom nove tehnologije koja se naziva blockchain, nestala je potreba da te transakcije nadziru treće strane, odnosno banke. Blockchain je, laički rečeno, način za umrežavanje šifriranih skupina podataka koji su potrebni da bismo mogli koristiti kriptovalute.

Blockchain zamislite kao ‘blokove’ podataka koji se stvaraju među korisnicima, a koji su zaštićeni enkripcijom ili šifrom. ‘Dešifrirati’ ih mogu samo oni s ispravnim ‘ključem’, odnosno osobe između kojih se odvija transakcija | Foto: Unsplash; Shubham Dhange

Kada trgujete kriptovalutama, postajete dio tog lanca ili mreže. Svi članovi lanca „posjeduju“ šifriranu kopiju „glavne knjige“, odnosno baze podataka svih transakcija koje su obavljene koristeći određenu kriptovalutu. Trag tih transakcija se tako ne može izgubiti, a nema niti potrebe da ih kontrolira banka. Zbog toga svaka kriptovaluta počiva na blockchain tehnologiji, a ona ih čini sigurnima za korištenje.

Kao ulagači u kriptovalute, zapravo nećete morati brinuti o blockchainu – jednako kao što ne morate brinuti o programskom jeziku na kojem su napisane aplikacije na vašem mobitelu. Puno je važnije informirati se o pojedinim kriptovalutama u koje želite ulagati.

Koja je prednost posjedovanja i ulaganja u kriptovalute?

Možda ste pomislili kako je ulaganje u kriptovalute jako komplicirano no istina je zapravo posve suprotna. Platforme poput Bitcoin Store-a, prve hrvatske aplikacije za trgovanje kriptovalutama, besplatni su i jednostavni za korištenje, i u suštini su sve što vam treba da biste započeli ulagati. Osim što je sam proces jednostavan, za ulog vam neće trebati velike količine novca, jer ulažete isključivo koliko želite.

Kriptovalutama mnoge privlači i potencijalno velika zarada, jer one mogu ostvariti velik povrat novca u kratkom vremenu što nije slučaj s ulogom u dionice ili zlato. Isto tako mogu i izgubiti na vrijednosti, stoga je važno dobro se informirati prije kupnje. Tržište kriptovaluta postoji od 2009. godine i svakodnevno razvija dok broj kriptovaluta u koje možete uložiti stalno raste. Bitcoin (skraćenica: BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA) i Solana (SOL) nazivi su nekih od najpopularnijih kriptovaluta, ali nove niču gotovo svaki dan.

bitcoin store

Usporedite povrat uloženih sredstava u slučaju ulaganja u kriptovalute naspram tradicionalne imovine | Foto: Bitcoin Store

Zašto su kriptovalute otporne na inflaciju?

Prednosti ulaganja u kriptovalute su mnoge, ali jedna od najvećih jest njihova sposobnost da očuvaju vrijednost uloga unatoč inflaciji. Iako se kaže da su kriptovalute volatilne jer njihova vrijednost može dramatično rasti i padati, promjena njihove vrijednosti ne događa se zbog inflacije kao u slučaju standardnih, fiat valuta kao što su kuna ili dolar. Kako to može biti?

Vrlo jednostavno. Kriptovalute ne podliježu inflaciji kao tradicionalni novac, jer nisu u vlasništvu i pod kontrolom centralnih banaka. Dok se broj kuna u optjecaju, primjerice, može povećati ako centralna banka odluči printati više novca, to se s kriptovalutama nikad neće dogoditi. Količina kriptovaluta koja može postojati unaprijed je ograničena. Za primjer možemo uzeti prvu kriptovalutu puštenu u opticaj 2009. godine, Bitcoin, čija ukupna količina (novčića ili tokena) u opticaju nikad neće preći 21 milijun.

Zašto su dionice i zlato neisplativi u vrijeme inflacije?

To je razlog zašto inflacije, recesije i krize koje dovode do propadanja banaka neće utjecati na vrijednost kriptovaluta, i razlog zašto one mogu biti način da dio svoje imovine zaštitimo od inflacije kojoj upravo svjedočimo. Ulaganje u dionice u vrijeme inflacije, s druge strane, dugoročno se neće isplatiti. Budući da vrijednost novca pada kako inflacija raste, one će vrijediti manje, a za njih ćete plaćati više.

Što je sa zlatom u koje mnogi investitori ulažu? Ono može biti dobar način da zaštitite svoju imovinu protiv inflacije no dugoročno neće biti isplativo, pogotovo u situaciji kada se tržište normalizira. Razlog za to je činjenica da je zlato ‘neproduktivna’ imovina, odnosno ne doprinosi ekonomskom razvoju i proizvodnji.

bitcoin store

Zahvaljujući kriptovalutama, imamo nov način za zaštititi svoju imovinu u vrijeme inflacije | Foto: Pexels; Alesia Kozik

Mogu li kriptovalute osigurati našu mirovinu?

Inflacija nije jedino što narušava vrijednost naše mirovine. O problemu mirovinskog sustava neprestano slušamo: s obzirom da trenutno jedan zaposleni u Hrvatskoj uzdržava četiri umirovljenika, mirovinski sustav je neodrživ. Dogodi li se u budućnosti krah mirovinskog sustava, mirovine mlađih generacija bit će ugrožene. Ili će biti toliko niske da neće biti korisne, ili ih uopće neće biti, jer naprosto nećemo imati dovoljno radnika koji bi mogli uzdržavati sve umirovljenike.

S obzirom na sve ove probleme, jasno je da svoju mirovinu moramo osigurati na druge načine, a ulog u kriptovalute mogao bi biti novo rješenje. Ne samo da su otporne na inflaciju, već i uživaju povjerenje mnogih ulagača diljem svijeta. U kriptovalute ne ulažu samo pojedinci, već i poznate globalne tvrtke (primjerice, Tesla).

Osim toga, mirovinski fond The Houston Firefightes’ Relief and Retirement Fund (HFRRF) prvi je u svijetu odlučio dio svojih investicija usmjeriti u kriptovalute. HFRRF je u 2021. godini uložio je 25 milijuna dolara u Bitcoin. Kada mirovinski fondovi ulažu u kriptovalute, to je najbolji znak njihova uspona, napisao je Forbes.

Kako započeti ulagati u kriptovalute?

Sve što trebate jest putem mobitela ili računala pristupiti nekoj od platformi za trgovanje kao što je, primjerice, prva hrvatska mjenjačnica kriptovaluta Bitcoin Store. Nakon što verificirate svoj račun te na njega prebacite polog u kunama ili eurima, moći ćete kupiti kriptovalute po svom izboru. Bitcoin Store proizvod je domaće tvrtke Digital Assets iz Splita. Besplatno se preuzima, jednostavna je za korištenje i prilagođena i potpunim početnicima.

Želite li napraviti prve korake kao ulagač u kriptovalute, a prije toga biste rado popričali sa stručnjakom, Bitcoin Store fizičke mjenjačnice možete pronaći u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Osim što se možete informirati i potražiti odgovore na poneka pitanja, moći ćete i gotovinom kupiti kriptovalute. Osim toga, putem aplikacije dostupna je i korisnička podrška s kojom možete stupiti u kontakt u svakom trenutku.

Više o aplikaciji Bitcoin Store i uslugama koje nude potražite na njihovoj web stranici. Na njihovom blogu pronaći ćete mnoge korisne informacije o svijetu kriptovaluta i detaljne upute kako započeti ulagati u kriptovalute.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i tvrtke Digital Assets

Možemo li ulaganjem u kriptovalute zaštititi našu mirovinu? Inflacija na njih ne utječe kao na papirnati novac!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap